Gradnja istočne tribine podgoričkog gradskog stadiona: Putokaz ignorisali, crtali po svome

Vlahović je “Vijestima” kazao da nijednom nije poštovan zajednički zaključak, da konkurs bude međunarodni i da uprava grada, nakon neuspjeha sa prvim, kad je u junu objavljen drugi konkurs, nije uključila završenu i zvanično predatu Studiju, već je dio konkursa bila jedna od radnih verzija. Iz Glavnog grada nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”, pored ostalog, i o prirodi konkursa - zbog čega nije raspisan međunarodni, već nacionalni, da li je neko od članova žirija na oba konkursa mogao da ocjenjuje radove po UEFA standardima, da li autori pobjedničkih rješenja imaju reference kada je u pitanju fudbalska infrastruktura i UEFA standardi

16136 pregleda 7 komentar(a)
Istočna tribina podgoričkog Gradskog stadiona, Foto: Luka Zeković
Istočna tribina podgoričkog Gradskog stadiona, Foto: Luka Zeković

Predstavnik neprofitne asocijacije koja je Glavnom gradu prije nekoliko godina donirala studiju za projekat Gradskog stadiona u Podgorici Darko Vlahović, optužio je glavnog gradskog arhitektu Filipa Aleksića da je zloupotrijebio službeni položaj i kazao da nijedan od dva konkursa za idejno rješenje istočne tribine stadiona pod Goricom nije mogao da doprinese da glavni grad dobije fudbalski teren koji zadovoljava najveće standarde krovnih fudbalskih asocijacija FIFA i UEFA.

Smatra da je njegova donacija zloupotrijebljena: Vlahović
Smatra da je njegova donacija zloupotrijebljena: Vlahovićfoto: Privatna arhiva

“Zloupotrebljavajući svoj položaj kroz organizovanje i prvog i drugog konkursa, potrošeno je oko 100.000 eura javnog novca za lokalna idejna rješenja na koja se nijedna ozbiljna kompanija koja ima reference u izgradnji fudbalskih stadiona neće javiti. Tako je izgubljena još jedna godina zbog samovolje i zloupotrebe položaja Glavnog gradskog arhitekte Filipa Aleksića”, rekao je Vlahović “Vijestima”.

Asocijaija “C.R.E.A.M Montenegro PPP Alliance”, prva koja se bavi temom javno-privatnog partnerstva, donirala je 2016. Glavnom gradu izradu studje izvodljivosti sa idejnim rješenjem za izgradnju istočne tribine Gradskog stadiona.

Ugovor o donaciji vrijednoj 300.000 eura prije četiri godine Vlahović je potpisao sa tadašnjim gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem.

U međuvremenu je nova uprava, lani, pa u junu, objavila dva konkursa za idejno rješenje, a Vlahović je “Vijestima” kazao da nijednom nije poštovan zajednički zaključak, da konkurs bude međunarodni, te da uprava grada, nakon neuspjeha sa prvim, kad je u junu objavljen drugi konkurs, nije uključila završenu i zvanično predatu Studiju, već je dio konkursa bila jedna od radnih verzija.

Iz Glavnog grada nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”, pored ostalog, i o prirodi konkursa - zbog čega nije raspisan međunarodni, već nacionalni, da li je neko od članova žirija na oba konkursa mogao da ocjenjuje radove po UEFA standarima, nisu odgovorili i da li autori pobjedničkih rješenja imaju reference kada je u pitanju fudbalska infrastruktura i UEFA standardi...

„Uspio sam da obezbijedim donaciju potrebne studije, kroz svoj lični autoritet i dugogodišnji poslovni kredibilitet sa prestižnim međunarodnim institucijama i kompanijama, kao lični doprinos svom rodnom gradu. Napomenuo bih da od 13. septembra 2019, kada sam predao studiju Glavnom gradu, gradska uprava nije odgovorila na moje mnogobrojne zahtjeve da dobijem Zaključak Glavnog grada o prihvatanju ili neprihvatanju dokumenta, i pored toga što sam stalno dobijao obećanja da ću odgovor dobiti. Pozivam novu demokratsku Vladu i njene institucije da preispitaju sve procese oko dodjele novca u vrijednosti u desetinama miliona eura koje su aktuelna Vlada i Fudbalski savez Crne Gore dali za fudbalsku infrastrukturu. Ovim putem želim ponuditi svu pomoć novim institucijama u angažuju nezavisnih FIFA i UEFA eksperta koji bi napravili stručan i nezavistan izvjestaj o standardima u izgradnje i bjezbjednosti za stadion na Cetinju, tribinama u Beranama i Nikšiću...“, poručio je Vlahović.

Vlahović je “Vijestima” kazao da je sa Glavnim gradom imao dobru saradnju, ali da su problemi počeli dolaskom Aleksića na mjesto glavnog gradskog arhitekte.

“Početkom saradnje sa Glavnim gradom jasno smo došli do konsenzusa da se cijeli proces odvija kroz međunarodne konkurse, da se dobiju najkvalitetnija rješenja, najkvalitetniji partneri i međunarodno finansiranje. Interes Glavnog grada je bio da se izgradi istočna tribina koja neće biti finansirana iz budžeta i tako rastereti javne finansije”, kazao je Vlahović.

“Filip Aleksić je 10. jula objavio međunarodni konkurs za podzemnu parking garažu na Trgu nezavisnosti, za razliku od projekta Stadion gdje je nacionalni konkurs i gdje se trebaju ispoštovati strogi standardi FIFA i UEFA. Mislim da to najbolje govori o dobroj namjeri Glavnog grada da su važnija kvalitetnija rješenja za parking garažu nego za stadion i gdje treba smjestiti 6.000 ljudi”, kazao je Vlahović.

Podsjetio je da su, prije donošenja studije, međunarodni partneri sa kojima sarađuje, a koji imaju iskustva u realizaciji fudbalske infrastrukture, predložili izradu ozbiljne studije, koja bi bila glavni pokretač projekta i bazni dokument da što više kredibilnih kompanija i finansijera učestvuje u svim fazama projekta, do izgradnje.

“Da izradu studije treba povjeriti ozbiljnim međunarodnim kompanijama koje imaju velikog iskustva u projektovanju i izgradnji fudbalske infrastrukture po standardima FIFA i UEFA”, rekao je on.

Procijenjeno je da izrada studije košta između 200.000 i 300.000 eura, a kako Glavni grad nije imao novca, Vlahović je obezbijedio donaciju, a dokument je izradila njemačka kompanija arenacom.eu.

“Koju potpisuje gospodin Tomaš Špek, ekspert FIFA i UEFA za bezbjednost i izgradnju fudbalskih stadiona, koja ima najveće reference i jedan je od lider u projektovanju i izgradnji fudbalske infrastrukture u svijetu”, kazao je Vlahović. Studija je završena 13. septembra prošle godine i predata Glavnom gradu, nakon čega su se, kazao je on, stekli i uslovi za raspisivanje međunarodnog konkursa.

“Glavni gradski arhitekta Filip Aleksić 20. decembra 2019. ne raspisuje međunarodni, već nacionalni konkurs, bez uključene Studije u konkurs i pored donesenog Zaključka Glavnog grada da je njeno postavljanje preduslov za objavu konkursa. Upoznao sam predstavnika Glavnog grada o primjedbama i dobio obećanje da će se Aleksić brzo javiti, što se nikada nije dogodilo”, rekao je on.

Na tom konkursu, kako je saopšteno iz Glavnog grada 1. aprila, žiri je “konstatovao da nijedan konkursni rad nije zadovoljio kvalitet prve nagrade, pa je odlučeno da se ona ne dodijeli”.

“U pristiglim radovima nisu poštovani standardi UEFA, loša su funkcionalna rješenja svlačionica, prostora iza tribina, kafeterija i gažene su građevinske linije”, rekao je Vlahović.

Podsjetio je na tadašnje navode Aleksića, koji je kazao da je žiri ocijenio da rad Tamare Novaković, Nađe Pejović i Nine Ćulafić posjeduje kvalitete, da im je dodijeljena druga nagrada, ali da je, nakon što je žiri otvorio koverte, utvrđeno da je jedan član tog autorskog tima u poslovnom odnosu sa članom žirija, da nije znao da su se prijavili na konkurs, te da je žiri odlučio da taj tim diskvalifikuje.

Radovi druga dva tima su otkupljeni za po 1.500 eura.

“Nakon završenog konkursa prekinuo sam svu saradnju sa Glavnim gradom zbog evidentnih zloupotreba glavnog gradskog arhitekte i nereagovanja Glavnog grada”, rekao je Vlahović.

Novi konkurs za idejno rješenje istočne tribine Gradskog stadiona, raspisan je 26. juna, konkurs je ponovo nacionalni, a žiri je, kako je objavljeno, pregledao 10 idejnih rješenja. Izabrano je i prvo rješenje, za koje je autorima dodijeljena nagrada od 20.000 eura. Ukupan nagradni fond iznosio je 38.000.

Vlahović kaže da ni na drugom konkursu nije ispoštovano mnogo toga, kao ni na prvom, a da je dodatno na drugom konkursu tražena tribina od 6.000 mjesta.

“Što je više nego čudno iz razloga što je prije deset godina na tenderu Glavni grad tražio 4.000 mjesta, a obrađivač Studije predložio kao najbolje rješenje 3.972 mjesta. Nakon zahtjeva Glavnog grada da Fudbalski savez Crne Gore insistira da se u Studiji definiše istočna tribina sa 5.000 mjesta u raspisanom javnom konkursu se sada pojavljuje zahtjev za 6.000 mjesta”, kazao je on.

Dodaje i da u tekstu konkursa, u članu 17, piše da raspisivač raspisuje i sprovodi konkurs na crnogorskom jeziku, a da se u prilogu nalazi nezvanična (radna) verzija Studije, na engleskom jeziku.

“Pobjednička idejna rješenje na drugom konkursu potpisuju autori i timovi bez ikakvih referenci kada je u pitanju fudbalska infrastruktura i UEFA standardi”, dodaje Vlahović.

Aleksić je jedan od članova žirija na drugom konkursu za idejno rješenje istočne tribine. Među članovima žirija je i predsjednik FSCG Dejan Savićević.

Vlahović je kazao da je svjestan da je patriotizam veoma aktuelna tema u posljednje vrijeme.

"Biti patriota ne znači da morate biti za vlast, već biti za svoj narod i svoju državu a najbolji način iskazivanja patriotizma je javno otkrivanje nepravilnosti, krađe i kršenja zakona na štetu svog naroda i svoje države, to je za mene patriotizam, a ne biti za vlast".

Projektna rješenja ne ispunjavaju sve kriterijume bezbjednosti

Vlahović je podsjetio na iskustva u projektovanju sjeverne i južne tribine, “gdje se sa pojedinih mjesta ne vidi dio igrališta”.

“Takođe ta projektna rješenja nisu ispunila ni sve kriterijume bezbjednosti za direktne učesnike fudbalskih utakmica. Poznat je događaj od prije nekoliko godina gdje je gostujući golman pogođen pirotehničkim sredstvom u glavu sa sjeverne tribine”, rekao je Vlahović.

Zainteresovali i internacionalne kompanije

Vlahović navodi da su, toom izrade studije, holistički pristupali u istraživanju tržišta i promociji projekta stadiona pod Goricom kroz njihovu internacionalnu mrežu još od 2016.

“Zainteresovali smo više internacionalnih kompanija koje imaju prestižne reference u projektovanju, izgradnji i finansiranju najvećih klubskih i nacionalnih stadiona. Takođe smo razgovarali i afirmisali projekat pred međunarodnim finansijskim institucijama koje bi mogli dati podršku za ovaj projekat. Organizovali smo više sastanaka u Švajcarskoj, Njemačkoj i Belgiji, gdje smo u direktnim razgovorima predstavljali projekat. Zainteresovali smo i potpisali (LOI), pisma o zainteresovanosti za učešće u projektu Stadion sa mnogim kompanijama. Takođe smo doveli i predstavili Glavnom gradu više internacionalnih kompanija što su zabilježili i crnogorski mediji“, kazao je Vlahović.

Bonus video: