"NAJVEĆU ŠTETU IMAJU GRAĐANI"

Pavićević: Deponija "Mislov do" eko incident Nikšića, potrebna nova po evropskim standardima

"Najteže je građanima u mjesnim zajednicama Kličevo i Straševina, koji su prvi do mjesta deponije. Nesnosni mirisi kad okrene jugo, a sada i u vazduhu iz požara štetne supstance samo su dio njihovoh problema“

3599 pregleda 206 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Građanski pokret URA
Foto: Građanski pokret URA

Još prije par godina ukazali smo na moguću ekološku katastrofu na prostoru deponije „Mislov do“ u Nikšiću dok danas nakon par godina ono što smo pričali dolazi na vidjelo, a najveću štetu od toga imaju građani Nikšića, saopštio je član Opštinskog odbora URA u Nikšiću Mirko Pavićević.

Kaže da je više od mjesec dana na deponiji "Mislov do" aktivan požar.

"Dok lokalna samouprava loptu prebaca na Službu zaštite i spašavanja koja radi u nehumanim uslovima, pomenuti ne žele prihvatiti odgovornost za sve što se sada dešava. Jasno je kao dan, niti obilne padavine, niti krajnje naporan rad lokalne Službe spašavanja ne mogu zaustaviti požar, sve dok na deponiji ne sagori sav zapaljivi materijal", ukazao je Pavićević.

Ističe da umjesto da Nikšićani danas imaju sanitarnu deponiju po evropskim standardima, kao drugi grad po veličini u ekološkoj državi, imaju ekološki incident za koji su direktno odgovorni činovnici lokalne samouprave na čelu sa Veselinom Grbovićem, koji uzgred, dodaje Pavićević, i dalje koristi službeni automobil o trošku građana.

"Da se za osam godina svoje vladavine Grbović ponašao domaćinski a ne rasipnički, da je više radio nego što se bahatio, danas bi bar imali sanitarnu deponiju te ne bi imali ovoliku dozu zagađenja vazduha. U svoj ovoj situaciji, najteže je građanima u mjesnim zajednicama Kličevo i Straševina, koji su prvi do mjesta deponije. Nesnosni mirisi kad okrene jugo, a sada i u vazduhu iz požara štetne supstance samo su dio njihovoh problema“, ukazuje Pavićević.

On pita lokalnu vlast, šta sada radi preduzeće "D.O.O. Budoš", osnovano još 2011. godine čija je djelatnost između ostalog briga o deponiji i izgradnja nove.

"Da stvar bude gora, u ovom preduzeću ima jedno zaposleno lice, koje redovno prima svoj lični dohodak a ne dolazi na posao što predstavlja grubo kršenje zakona i grubu zloupotrebu službenog položaja. Takođe, pomenuto preduzeće ostvarilo je prihod za izgradnju nove sanitarne deponije na području zvanom „Konjev do“, ali do danas ta sredstva nijesu utrošena u izgradjnu iste već su vjerovatno potrošena na izmirivanje kockarskih dugova gospodina Grbovića“, kaže Pavićević.

Dodaje da ostaje nepoznanica kako su uspjeli evropskom donatoru da opravdaju sredstva, koja do danas nijesu utrošena po programu projekta.

"Lokacija "Konjev do" ne ispunjava opšte uslove za izgradnju sanitarne deponije ali izgleda da u ovom trenutku to nikom nije bitno. Da problem bude veći, „dzentlmenskim“ dogovorom Veselin Grbović dozvolio je i dovoz otpada iz opština Plužine i Šavnik ali i određenih primorskih opština, pa je i onako prepuna deponija samo dopunjavana što je dovelo do pomenute katastrofe", dodaje Pavićević.

Kaže da građani Nikšića nemaju reciklažni centar, niti selektivno odlažu otpad, pa na toj deponiji završava sav otpad - od medicinskog, industrijskog, klaničnog do toksičnog otpada.

Odgovornost Pavićević vidi i u JP "Komunalno Nikšić", na čelu sa direktorom Miodragom Muratovićem.

"Podsjećanja radi, još u prvom mandatu pomenutog direktora, deponija „Mislov do“ zatrpana je minimum dva puta, a Muratović sada dozvoljava dalje odlaganje otpada na istoj i odlaganje otpada iz drugih opština“, ističe Pavićević.

"Svjesni činjenice da je deponija „Mislov do“ prepuna, potrebno je odrediti novu lokaciju, te za nepunih 1 200 000 eura izgraditi novu sanitarnu deponiju, po evropskim standardima. Za ovaj vid investicije novac postoji. Takođe na prostoru te deponije potrebno je napraviti i savremeni reciklažni centar gdje bi se na stručan i efikasan način klasifikovao otpad i tako riješio veliki eko incident u gradu pod Trebjesom“, zaključuje Pavićević.

Preporučujemo za Vas