ministarstvo prosvjete:

"Predlog modela za vrednovanje dodatnog rada u školama biće izrađen brzo"

Predlog će kreirati radna grupa sastavljena od predstavnika Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete, a njen rad će biti oročen na kraći vremenski period

5434 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete, Foto: Ministarstvo prosvjete
Sa sastanka Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete, Foto: Ministarstvo prosvjete

Predlog modela za vrednovanje dodatnog rada kadra u školama u tekućoj epidemiološkoj situaciji, trebalo bi da bude izrađen brzo, a na njemu će raditi radna grupa koja će biti formirana u narednih nekoliko dana, i koja će biti sastavljena od predstavnika Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete, zaključeno je danas na sastanku ministra Damira Šehovića sa v.d. predsjednika Sindikata prosvjete Slavkom Bošković, te potpredsjednicima Sindikata Nikolajem Kneževićem i Stankom Vukčević, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete.

Kako su objasnili, rad grupe će biti oročen na kraći vremenski period, kako bi u najskorijem roku ona dala konkretan predlog modela koji će biti upućen u dalju proceduru.

Oni navode da je u toku izazovna školska godina, koja funkcioniše u potpuno izmijenjenim okolnostima, uzevši u obzir kompleksnu i vrlo problematičnu epidemiološku situaciju.

"Činjenica je da većina nastavnog i vannastavnog osoblja ima povećan obim rada, koji bi trebalo kvantifikovati i valorizovati, naravno, u skladu sa tekućom finansijskom situacijom i mogućnostima. Naglašeno je i da je izrada pomenutog modela kompleksan posao, jer nastavnici različitih razreda imaju različita opterećenja: od onih koji rade online i uz pripreme i konsultacije u školi, preko onih koji rade samo u školi takođe uz konsultacije sa đacima, do onih nastavnika koji dio posla rade online, ali dio nastave obavljaju i u učionicama", kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Na sastanku je uočeno je da je vannastavno osoblje zaduženo za poslove održavanje higijene u ustanovama u novonastalim uslovima posebno opterećeno.

"Naglašeno je i da će se pratiti primjena modela nastave kojim je započeta školska godina, da će se održati i konsultacije sa ključnim partnerima tim povodom, te da će o svakoj eventualnoj izmjeni u načinu rada škola javnost, kao i do sada, na vrijeme biti obaviještena", zaključuje se u saopštenju.