izvođenje radova na izgradnji pristupne saobraćajnice za turistički kompleks Luštica Bay

Kusovac pred odlazak potpisao ugovor od 1,2 miliona eura

Odlazeći tivatski gradonačelnik Siniša Kusovac parafirao veliku obavezu novoj lokalnoj vlasti

16114 pregleda 5 komentar(a)
Siniša Kusovac, Foto: Siniša Luković
Siniša Kusovac, Foto: Siniša Luković

U posljednjim danima svog mandata, odlazeći gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac (DPS) potpisao je 9. oktobra ugovor za izvođenje radova na izgradnji MR2 pristupne saobraćajnice za turistički kompleks Luštica Bay u Krtolima, vrijedan 1.149.525 eura sa PDV-om.

Izgradnja te saobraćajnice jedna je od obaveza koje su na sebe preuzeli država i Opština ugovorom o dugoročnom zakupu sedam miliona kvadarata zemlje na Luštici sa egipatsko-švajvcarskim konzorcijimom “Orascom“ iz 2009. godine. Država i Opština su u protekle četiri godine zajedno u dvije faze, izgradile novu MR1 saobraćajnicu na potezu od Solila preko Đuraševića do spoja sa postojećim putem Radovići-Plavi horizonti, dugu nepunih pet kilometara, a koja je koštala preko 5,5 miliona eura. Ostalo je da se od završetka MR1 između Radovića i Plavih horizonata, napravi nova MR2 saobraćajnica do ulaza u kompeks Luštica Bay u blizini obuhvata nekadašnje vojne kasarne “Milan Spasić“ u Radovićima.

Radovi koje će obavljati kompanija “Civil Enginner“ iz Podgorice podrazumijevaju izgradnju nove saobraćajnice u dužini od nešto preko 600 metara sa obostranim trotoarima i biciklističkim stazama, kao i izgradnju nove kružne raskrsnice koja će povezati MR2 i MR1 sa postojećim putem za Plave horizonte, odnosno Radoviće. U sklopu MR2 saobraćajnice gradiće se i podzemni pješački prelaz, a predviđeno je i postavljanje nove atmosferske kanalizacije, te vodovodnih i instalacija slabe i jake struje.

Postupak javna nabavke - izbora izvođača radova za gradnju MR2 saobraćajnice, Opština Tivat u kojoj je donedavno na vlasti bila koalicija DPS-SD-HGI, raspisala je još u februaru ove godine, da bi početkom maja, kao najpovoljniju, izabrala ponudu “Civil Engineera“. Ipak, ugovor sa tom kompanijom nije sklopljen u protekla četiri mjeseca trajanja predizborne kampanje u Tivtu a koje je pored ostaloga, karakterisala i izuzetno loša situacija u gradskom budžetu, tokom koje se administracija gradonačelnika Kusovca na razne načine dovijala da makar isplati plate radnicima Opštine i njenih ustanova, i zadrži kakvu-takvu dnevnu likvidnost budžeta.

Nakon što su izgubili lokalne izbore 30. avgusta i kada je krajem septembra postalo očito da su tri građanske liste Narod pobjeđuje, Bokeški forum i Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat uz parlamentarnu podršku SDP-a, postigle dogovor kojim će one preuzeti vlast u Tivtu, Kusovac i njegovi saradnici počeli su intenzivno da troše i to malo raspoloživog novca u budžetu grada, kako bi novoj vlasti ostavili što težu situaciju.

Opština Tivat kao investitor MR2 saobraćajnice je tražila da se nova cesta završi u roku od 300 dana od dana uvođenja izvođača u posao. “Civil Engineeer“ je posljednjih nekoliko godina dobijao dosta poslova od odlazeće tivatske lokalne vlasti na izvođenju radova ili vršenju nadzora nad investicijama koje je preduzimala Opština Tivat. U svemu tome se ta kompanije baš i nije proslavila o čemu, na primjer, svjedoči i podatak da “Civil Engineer“ ni nakon više od tri godine nije završio radove na izgradnji oko 400 metara duge, male lokalne saobraćajnice u naselju Cacovo.

Preporučujemo za Vas