Kusovac pred odlazak potpisao ugovor od 1,2 miliona eura

Odlazeći tivatski gradonačelnik Siniša Kusovac parafirao veliku obavezu novoj lokalnoj vlasti

17929 pregleda 5 komentar(a)
Siniša Kusovac, Foto: Siniša Luković
Siniša Kusovac, Foto: Siniša Luković

U posljednjim danima svog mandata, odlazeći gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac (DPS) potpisao je 9. oktobra ugovor za izvođenje radova na izgradnji MR2 pristupne saobraćajnice za turistički kompleks Luštica Bay u Krtolima, vrijedan 1.149.525 eura sa PDV-om.

Izgradnja te saobraćajnice jedna je od obaveza koje su na sebe preuzeli država i Opština ugovorom o dugoročnom zakupu sedam miliona kvadarata zemlje na Luštici sa egipatsko-švajvcarskim konzorcijimom “Orascom“ iz 2009. godine. Država i Opština su u protekle četiri godine zajedno u dvije faze, izgradile novu MR1 saobraćajnicu na potezu od Solila preko Đuraševića do spoja sa postojećim putem Radovići-Plavi horizonti, dugu nepunih pet kilometara, a koja je koštala preko 5,5 miliona eura. Ostalo je da se od završetka MR1 između Radovića i Plavih horizonata, napravi nova MR2 saobraćajnica do ulaza u kompeks Luštica Bay u blizini obuhvata nekadašnje vojne kasarne “Milan Spasić“ u Radovićima.

Radovi koje će obavljati kompanija “Civil Enginner“ iz Podgorice podrazumijevaju izgradnju nove saobraćajnice u dužini od nešto preko 600 metara sa obostranim trotoarima i biciklističkim stazama, kao i izgradnju nove kružne raskrsnice koja će povezati MR2 i MR1 sa postojećim putem za Plave horizonte, odnosno Radoviće. U sklopu MR2 saobraćajnice gradiće se i podzemni pješački prelaz, a predviđeno je i postavljanje nove atmosferske kanalizacije, te vodovodnih i instalacija slabe i jake struje.

Postupak javna nabavke - izbora izvođača radova za gradnju MR2 saobraćajnice, Opština Tivat u kojoj je donedavno na vlasti bila koalicija DPS-SD-HGI, raspisala je još u februaru ove godine, da bi početkom maja, kao najpovoljniju, izabrala ponudu “Civil Engineera“. Ipak, ugovor sa tom kompanijom nije sklopljen u protekla četiri mjeseca trajanja predizborne kampanje u Tivtu a koje je pored ostaloga, karakterisala i izuzetno loša situacija u gradskom budžetu, tokom koje se administracija gradonačelnika Kusovca na razne načine dovijala da makar isplati plate radnicima Opštine i njenih ustanova, i zadrži kakvu-takvu dnevnu likvidnost budžeta.

Nakon što su izgubili lokalne izbore 30. avgusta i kada je krajem septembra postalo očito da su tri građanske liste Narod pobjeđuje, Bokeški forum i Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat uz parlamentarnu podršku SDP-a, postigle dogovor kojim će one preuzeti vlast u Tivtu, Kusovac i njegovi saradnici počeli su intenzivno da troše i to malo raspoloživog novca u budžetu grada, kako bi novoj vlasti ostavili što težu situaciju.

Opština Tivat kao investitor MR2 saobraćajnice je tražila da se nova cesta završi u roku od 300 dana od dana uvođenja izvođača u posao. “Civil Engineeer“ je posljednjih nekoliko godina dobijao dosta poslova od odlazeće tivatske lokalne vlasti na izvođenju radova ili vršenju nadzora nad investicijama koje je preduzimala Opština Tivat. U svemu tome se ta kompanije baš i nije proslavila o čemu, na primjer, svjedoči i podatak da “Civil Engineer“ ni nakon više od tri godine nije završio radove na izgradnji oko 400 metara duge, male lokalne saobraćajnice u naselju Cacovo.

Bonus video: