Umjesto 30, dobili stimulans od 10 odsto na zaradu

Ljekari i medicinsko osoblje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć se žale na diskriminaciju, Numanović tvrdi da je nagrađeno oko 400 zaposlenih

15509 pregleda 9 komentar(a)
Vlada najavila isplatu stimulansa od 30 odsto svima koji rade sa kovid pacijentima, Foto: Vlada/Saša Matić
Vlada najavila isplatu stimulansa od 30 odsto svima koji rade sa kovid pacijentima, Foto: Vlada/Saša Matić

Zaposleni u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, ljekari i medicinsko osoblje, tvrde da su umjesto stimulansa od 30 odsto za rad sa kovid pacijentima dobili samo 10, za razliku od kolega u domovima zdravlja i kovid bolnicama.

Nekoliko njih „Vijestima“ je kazalo da su diskriminisani i da isplata nije u skladu sa odlukom Vlade od prošlog četvrtka da se stimulans od 30 odsto na septembarsku zaradu isplati zaposlenima u domovima zdravlja, Kliničkom centru (KC), opštim bolnicama u Nikšiću, Beranama, Baru, Pljevljima i Bijelom polju, Specijalnoj bolnici „dr Jovan Bulajić” u Brezoviku, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, kao i dijelu radnika Instituta za javno zdravlje (IJZ)...

Vlada je nakon sjednice prošle sedmice odlučila da zaposlenima u sektoru javnog zdravstva, koji rade sa kovid pacijentima, isplati “stimulans u visini od 30 odsto na redovnu zaradu za septembar”.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Suad Numanović „Vijestima“ je objasnio da svi koji su u procesu rada u toj ustanovi pokrivaju trijažne ambulante od 21 do sedam sati narednog dana zbog hroničnog nedostatka kadra.

„S obzirom na takvu organizaciju, ne možemo da odvojimo ko radi sa kovid pacijentima, a ko ne. Taj broj pacijenata noću nije veliki. Nismo htjeli da pravimo diskriminaciju, već da svim zaposlenima isplatimo po 10 odsto, umjesto da mali broj njih dobije stimulans od 30 odsto“, kazao je Numanović.

On je rekao da su Fondu za zdravstveno osiguranje predložili da se oko 400 zaposlenih nagradi stimulansom od 10 odsto, što su iz te ustanove prihvatili. Numanović je rekao da je stimulans isplaćen svima osim administrativnim radnicima i zaposlenima koji su na odmoru ili bolovanju.

Na navodno nepravednu selekciju prilikom nagrađivanja zaposlenih juče su se žalili i u domovima zdravlja.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić juče je “Vijestima” kazala da su još jednom svjedoci da se pompezno najavljuje nagrađivanje ljekara sa 30 odsto stimulansa, dok se u realnosti odluka Vlade tumači na štetu zdravstvenih radnika.

“Dok se u pojedinim ustanovama nagrađuju svi koji rade sa kovid pacijentima, u drugima direktori bez objektivnog i jasnog kriterijuma još jednom razjedinjuju zdravstvene radnike. Najava da će svi koji rade sa kovid pacijentima biti nagrađeni sa 30 odsto opet je stvorila razočarane zdravstvene radnike koji neće dobiti povećanje koje je najavljeno. Vlada ubuduće treba jasno da precizira kriterijume po kojima će se postupati, a ne ostavljati na volju direktora tumačenje Vladinih uredbi”, saopštila je ona.

Još 218 novih slučajeva, dvoje preminulih

Laboratorije IJZ juče su registrovale 218 novih slučajeva infekcije novim koronavirusom, a preminula su još dva kovid pozitivna pacijenta. Saopšteno je da su 84 novopozitivnih iz Podgorice, 31 iz Bara, 22 iz Bijelog Polja, 17 iz Pljevalja, 16 sa Cetinja i 14 iz Ulcinja. Po osam novih slučajeva je iz Berana i Budve, šest iz Kolašina, pet iz Tuzi, tri iz Nikšića, dva iz Danilovgrada i po jedan iz Kotora i Petnjice.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena dva smrtna ishoda kod kovid-19 pozitivnih pacijenata iz Podgorice i Nikšića, rođenih 1945. i 1961. godine, a koji su liječeni u KC i OB Nikšić”, istakli su iz IJZ.

Tri ministarstva “zaslužna” što su roditelji bez septembarskih plata

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković ustanovio je da tri ministarstva - zdravlja, prosvjete i ekonomije, nisu donijela akt kojim se roditelju djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odustvo dok je na snazi odlaganje školske godine.

Instituciji zaštitnika su se usmenim putem obraćali roditelji iskazujući nedoumice u vezi sa korišćenjem plaćenog odsustva zbog odlaganja početka školske godine za 1. oktobar.

“Vijesti” su više puta pisale o propustu nadležnih da se roditeljima djece do 11 godina i u septembru omogući pravo na plaćeno odsustvo. Početkom prošlog mjeseca, iz Ministarstva ekonomije redakciji su kazali da će pokriti te troškove, ali nisu objasnili na osnovu čega će poslodavci koji se prijavljuju za subvenciju, moći da ostvare najavljeno pravo - jer pravni osnov za to nije postojao.

Na koji način su poslodavci u septembru mogli da ostvare pravo na subvenciju, “Vijestima” tada nisu odgovorili ni iz resora Damira Šehovića.

Iz institucije zaštitnika navode da je Ministarstvo prosvjete sredinom avgusta saopštilo da će se do tada primjenjivati ranije utvrđena mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja djeteta koje nije starije od 11 godina, sa izuzetkom zaposlenih u onim djelatnostima čiji je rad NKT procijenio neophodnim u ovom periodu.

Iako je odlaganje školske godine najavljeno sredinom avgusta, školski kalendar objavljen je u Službenom listu sredinom septembra, odnosno mjesec nakon najavljenog odlaganja. Iz institucije zaštitnika takođe konstatuju da je mjera kojom je roditeljima bilo obezbijeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada prestala da važi 1. juna, dva dana kasnije proglašen je kraje epidemij, ali zbog pogoršanja epidemiološke situacije ona je opet proglašena 21. jula.

“Zaštitnik zapaža da nadležna ministarstva nijesu preduzela potrebne aktivnosti te uspostavila međusobnu saradnju o ovom pitanju, pa je izostalo donošenje odluke. Dakle, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo zdravlja, kao i Ministarstvo ekonomije, bili su dužni da blagovremeno preduzmu sve potrebne radnje kako bi se stekli uslovi da roditelji/staratelji hranitelji i samohrani roditelji koriste najavljenu mogućnost. Umjesto toga, dovedeni su u stanje neizvjesnosti i pravne nesigurnosti...”, navodi se u dokumentu.

Udruženje Roditelji: Hitno obezbijediti plaćeno odsustvo

Udruženje Roditelji zatražilo je od najviših državnih zvaničnika i nadležnih institucija da se hitno riješe ključni problemi roditelja u Crnoj Gori koji, kako su naveli iz udruženja, postaju sve kompleksniji.

Dopisom koji su uputili predsjednicima države, Skupštine i Vlade – Milu Đukanoviću, Aleksi Bečiću i Dušku Markoviću, predsjedniku Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) Milutinu Simoviću i ministrima prosvjete i zdravlja Damiru Šehoviću i Kenanu Hrapoviću, iz te NVO tražili su plaćeno odsustvo za roditelje čija djeca, zbog mjera protiv širenja koronavirusa, prate onlajn nastavu.

“Molimo da bude donijeta posebna mjera koja će to pravo da omogući i da ne dozvolite da se, kao u prethodnom periodu (avgust - septembar), prebacuje odgovornost... Molimo da jasno i precizno bude napisana mjera da roditelji djece do 12 godina (porodični zakon ne dovoljava da dijete mlađe od tog uzrasta boravi bez nadzora starije osobe), koja ne pohađaju nastavu u školama, imaju pravo na plaćeno odsustvo i da država obezbjeđuje subvencije za njihove zarade”, navodi se, pored ostalog, u dopisu.

Iz Udruženja navode da razumijemo da je kompletna ekonomija u problemu, ali dodaju da “će biti u još većem, jer će roditelji ostajati bez posla”.

Tražili su i da se roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, koji imaju osnovce i srednjoškolce, omogući plaćeno odsustvo u toku trajanja onlajn nastave.

“Jer nije bitno koliko godina imaju, već je važno samo to da ne mogu da prate samostalno onlajn nastavu”, piše, između ostalog, u dopisu nadležnima.

Bonus video: