Kovid kriza i čuvanje djece: Svi peru ruke od plaćenog odsustva

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti juče je naložilo resorima ekonomije i prosvjete, kao i članovima NKT iz Sekretarijata za zakonodavstvo da već jutros organizuju sastanak na koji treba da pozovu predstavnika ombudsmana i pronađu odgovarajuće rješenje povodom ovog pitanja

17575 pregleda 52 reakcija 4 komentar(a)
U Podgorici juče 108 novopozitivnih (Kovid ambulanta u Tološima), Foto: Luka Zeković
U Podgorici juče 108 novopozitivnih (Kovid ambulanta u Tološima), Foto: Luka Zeković

To što pojedini roditelji tokom septembra nijesu mogli da iskoriste pravo na plaćeno odustvo radi čuvanja djece do 11 godina jer je početak školske godine odložen za 1. oktobar, nije u nadležnosti ministarstava prosvjete i zdravlja.

Institucija zaštitnika ljudskih prava prije dva dana je saopštila da su roditelji, koji su im se javili, dovedeni u septembru „u stanje neizvjesnosti i pravne nesigurnosti“, jer njihovi poslodavci nijesu odobrili plaćeno odsustvo „iz razloga nepostojanja važećeg pravnog akta na koji bi se mogli pozvati“.

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti juče je naložilo resorima ekonomije i prosvjete, kao i članovima NKT iz Sekretarijata za zakonodavstvo da već jutros organizuju sastanak na koji treba da pozovu predstavnika ombudsmana i pronađu odgovarajuće rješenje povodom ovog pitanja.

Sa sinoćnje sjednice NKT
Sa sinoćnje sjednice NKTfoto: Vlada Crne Gore

„Obezbjeđenje prava na plaćeno odsustvo i isplate naknada po tom osnovu nije u nadležnosti Ministarstva zdravlja“, kratko su juče kazali „Vijestima“ iz resora Kenana Hrapovića.

Isto tvrde i iz resora prosvjete.

„...Naglašavamo nešto što je očigledno: donošenje navedenog akta nije, niti može biti, nadležnost Ministarstva prosvjete“, poručuju iz resora Damira Šehovića ističući da je odluka o odgađanju školske godine donijeta još u avgustu na predlog zdravstvenih vlasti, a čemu su „i javnost i relevatne instance obaviješteni odmah“.

„...Očekivali smo da se ovo činjenično stanje, koje je notorno, evidentira...”, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Na meti institucije zaštitnika, čini se, neopravdano u vezi sa ovim pitanjem našlo se i Ministarstvo ekonomije.

Resor Dragice Sekulić je, navodi se i u jučerašnjem saopštenju, nakon najave odlaganja početka školske godine, programom subvencija predvidio i isplatu naknada za plaćeno odusustvo roditeljima i u septembru.

„Odmah nakon najave Ministarstva prosvjete o odlaganju školske godine, na predlog Ministarstva ekonomije, Vlada je na sjednici 28. avgusta, razmotrila i usvojila Informaciju o realizaciji Programa subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa, u kojoj je, između ostalog, navedeno: ’zbog zabrane rada predškolskih ustanova, nastavlja se subvencionisanje zarada zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do 7 godina i kada su u pitanju avgustovske zarade. Zbog odlaganja početka školske godine, septembarske zarade će se subvencionisati i zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do 11 godina i to srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50 odsto neto minimalne zarade i 50 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu’. Ovaj dokument i zaključak Vlade je objavljen na zvaničnoj internet stranici Vlade“, istakli su iz resora ekonomije.

Navode i da su Udruženju Roditelji sredinom septembra detaljno pojasnili ko i na koji način može da ostvari pravo na subvenciju u periodu u kojem je na snazi mjera odlaganja početka školske godine.

„Ministarstvo ekonomije je od 1. oktobra. godine počelo da prima zahtjeve za subvenciju septembarskih zarada roditeljima djece do 11 godina koji su koristili pravo na plaćeno odsustvo. Za prvih 12 dana oktobra isplaćeno je ukupno 1.039 subvencija u iznosu od 177.000 eura. Pravo na podnošenje zahtjeva za subvencionisanje septembarskih zarada, poslodavci i zaposleni mogu ostvariti do kraja mjeseca“, saopštili su iz resora ekonomije.

NKT je juče saopštilo da najveći izazov i epidemiološki rizik predstavljaju organizovanje svadbi, rođendana i porodičnih proslava.

“Nadležni organi zaduženi su da takve skupove spriječe, a da prostore u kojima se okupljanja organizuju zapečate i kazne odgovorna lica”, saopšteno je.

Ovo tijelo pozvalo je vjerske zajednice da, dok epidemija ne bude ponovo stavljena pod kontrolu, ograniče vjerske obrede i druga okupljanja u vjerskim objektima na najmanju mjeru.

Iz Vlade su kazali da se NKT upoznalo sa brojnim zahtjevima građana za ponovno objavljivanje spiska osoba u samoizolaciji i sa njihovom ocjenom da je taj pristup u prvom talasu značajno doprinio uspješnom odgovoru na kovid-19, ali da su takve inicijative odbijene.

Saopšteno je da je NKT tokom prvog talasa smatralo da je ta mjera neophodna i da “u svjetlu odluke Ustavnog suda izražavaju duboko žaljenje zbog mogućeg osjećaja neprijatnosti koju je mogla da izazove odluka Vlade da objavi imena lica koja su u samoizolaciji”.

Institut za javno zdravlje (IJZ) juče je registrovao još 193 nova slučaja koronavirusa, a preminula su četiri kovid pozitivna pacijenta.

Iz IJZ je saopšteno da je iz Podgorice 108 inficiranih.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda kod kovid-19 pozitivnih pacijenata iz Tuzi, Berana (2) i Bijelog Polja, rođenih 1952, 1974, 1939. i 1938. godine a koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore (2), OB Berane i OB Bijelo Polje”, piše u saopštenju.

NKT: Taksisti da budu senzibilni prema OSI

NKT je juče razmotrilo dopis Udruženja mladih s hendikepom koje je u ime osoba s invaliditetom zatražilo da tim osobama bude omogućeno korišćenje prednjeg sjedišta u vozilima taksi prevoza.

"NKT podsjeća da je, upravo imajući u vidu i osobe s invaliditetom, još u maju ukinulo mjeru obaveze prevoza u taksijima samo na zadnjem sjedištu i apeluje na vlasnike taksi vozila da budu posebno senzibilni prema ovom dijelu naše populacije", piše u saopštenju.

Bonus video: