Đačkih autobusa nema 15 mjeseci

Čeka se ishod trećeg konkursa za nabavku vozila za prevoz učenika

1855 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović

Komisija za javne nabavke još nije donijela konačnu odluku o ponudama za nabavku autobusa za prevoz đaka, a u Ministarstvu prosvjete, kako su kazali “Vijestima”, očekuju da se to dogodi u narednim danima. Podsjetili su da su na treći poziv za nabavku 30 autobusa pristigle dvije ponude, te kazali da je u toku vrednovanje.

“Na predmetni postupak koji je raspisala Uprava za imovinu pristigle su dvije ponude, a Komisija još vrši vrednovanje, prije svega, u dijelu primjedbi ponuđača u vezi sa tehničkim karakteristikama ponuda, kako bi se izbjegla dalja prolongiranja i neizvjesnosti prilikom isporuke vozila. Odluka Komisije o ispravnosti ponuda nas očekuje narednih dana”, kazala je “Vijestima” Milica Lekić, PR Ministarstva prosvjete.

Prvi put, poziv za nabavku školskih autobusa, objavljen je prošle godine, u julu. Ministar Damir Šehović tada je kazao da očekivanih 30 vozila čini skoro trećinu voznog parka crnogorskih škola.

Raspisani tender vrijedan je skoro dva miliona eura, sredstva za nabavku obezbijeđena su iz budžeta resora prosvjete, putem finansijskog lizinga na period od pet godina, sa sticanjem prava svojine na predmetu finansijskog lizinga istekom roka na koji je ugovor zaključen.

Šehović je tada rekao da očekuju da, “ukoliko sve bude išlo paniranom dinamikom, vozila budu na raspolaganju školama u prvom dijelu školske godine”. I taj, kao i kasniji tender, koji je raspisan u decembru prošle godine, poništeni su odlukom Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, usljed žalbi ponuđača i neispravnosti ponuda.

Posljednji, treći tender, objavljen je 25. maja. Na taj poziv pristigle su dvije ponude. Šehović je početkom juna, odgovarajući tada na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista Mirsada Mulića, kazao da se nada da će “vrlo brzo narednih mjeseci” biti moguć uvoz 30 autobusa. Mulić je tada pitao i da li će biti opredijeljena za područje Rožaja.

Šehović je tada rekao da konačna odluka koje će škole da dobiju nova vozila nije još donijeta, da će prioritet biti “da budu zamijenjena najstarija vozila, kao i konfiguracija terena”.

Iz Uprave za imovinu “Vijestima” su kazali da epidemija koronavirusa nije uticala na konkretni postupak, i da “nisu uočeni veći zastoji i ograničenja”.

“Nabavke se realizuju u skladu sa predviđenom dinamikom, zakonskim okvirom, u zavisnosti od predmeta nabavke i u predviđenim rokovima”, kazali su redakciji.

Bonus video: