Nikšićki trg odavno zreo za temeljno čišćenje

Na gradskom Trgu ne postoje korpe za otpatke, parkovi ujutru osvanu puni smeća

9885 pregleda 7 komentar(a)
Polomljen mobilijar, Foto: Svetlana Mandić
Polomljen mobilijar, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.10.2020. 17:46h

Radnici Komunalnog preduzeća svakog dana čiste gradski Trg u Nikšiću, ali ne stižu da uklone sve ono što za sobom ostave nesavjesni građani. Slična situacija je i u gradskom parku, koji se čisti pet put sedmično, ali pojedini građani smatraju da bi to čišćenje moglo biti detaljnije i bolje jer su često pored mobilijara za djecu vidljivi komadi stakla, a pored klupa opušci.

Prije dvije godine, na Dan državnosti, upriličena je svečanost povodom ozvaničenja završetka radova na rekonstrukciji Trga slobode i otkrivanje spomenika narodnom heroju Čedomiru-Ljubu Čupiću. Radovi na rekonstrukciji Trga, površine 12,5 hiljada kvadrata, a koji je, kako je rečeno, popločan autohtonim nikšićkim kamenom, iznosili su oko milion i po eura.

Iako se Trg svakodnevno čisti, ono što komunalci ne mogu da očiste, a zbog čega su ploče dobile crne tačke, su ostaci od žvaka.

“Tačno je da će Trg biti sav šaren od žvaka, ali postoji tehnologija uklanjanja mrlja koje nastaju od njih. Mrlje nastaju od nesavjesnih građana koji komad gume odbace na javnu površinu. Vjerovatno će Opština platiti nekome servis da to odradi i očisti. Mi to ne radimo, jer nijesmo opremljeni za to”, kazao je “Vijestima” direktor Komunalnog preduzeća Miodrag Muratović.

Dok Opština ne angažuje firmu koja bi uradila dubinsko čišćenje i uklanjanje žvaka na (ne)kulturu nesavjesnih građana može se uticati jedino kaznama.

“Po ulicama grada imamo previše bačenih maski, koje redovno kupimo. Kod nas je normalna situacija da se slomljeni kišobran, i u zadnje vrijeme maske, odbace na javnu površinu”, ističe Muratović.

Možda bi situacija makar donekle bila bolja da na gradskom Trgu postoje korpe za otpatke. Korpe su uklonjene nakon rekonstrukcije Trga jer se, kako je tada “Vijestima” rečeno iz lokalne uprave, “idejno nijesu uklapale u rekonstruisani Trg”. Ali, izgleda da su se smeće i nesavjesni građani dobro “uklopili”.

Iako se gradski park čisti pet put sedmično, pojedini građani smatraju da bi to čišćenje moglo biti detaljnije i bolje jer su često pored mobilijara za djecu vidljivi komadi stakla, a pored klupa opušci.

“Park, površine 30 hiljada kvadrata, godišnje se čisti 235 puta, a kosi tri puta. Imali smo i akciju sađenja drveća. Mi ne dežuramo u parku. Radnik prođe ujutro, očisti ga, povremeno duvalicom lišće oduva. Posle toga je za park nadležna Komunalna policija”, kazao je direktor Komunalnog preduzeća i dodao da i Šetalište Vita Nikolića čiste takođe pet puta sedmično.

Bonus video: