Nikšićki vatrogasci dobili opremu vrijednu 10 hiljada eura

"Dosta toga smo odradili u prethodne dvije godine i imamo opremu kojoj može pozavidjeti svaka služba u Crnoj Gori. Ostaje neki dio lične i dio kolektivne opreme. Radi se prije svega o odijelima za prilaz vatri koja su dosta skupa, a naša dosta dotrajala i nadamo se da bi to u narednom periodu bilo neophodno da se ostvari tako da bi kompletirali i taj dio lične opreme“, kazao je Gardašević

5820 pregleda 2 komentar(a)
Vatrogasci dobili opremu, Foto: Svetlana Mandić
Vatrogasci dobili opremu, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.10.2020. 19:11h

Nikšićki vatrogasci, zahvaljujući projektu "Zaštitimo šume“, koji su realizovali Ministarstvo unutrašnjih poslova, Direktorat za vanredne situacije i lokalna uprava Nikšić, dobili su opremu vrijednu deset hiljada eura.

Prema riječima komandira Službe zaštite i spašavanja, Veselina Gardaševića, riječ je o čizmama za šumske požare, naočarima i rukavice za tehničke intervencije.

"Za 15-20 dana dobijamo radne uniforme u vrijednosti od deset hiljada koji realizuje lokalna uprava. Dosta toga smo odradili u prethodne dvije godine i imamo opremu kojoj može pozavidjeti svaka služba u Crnoj Gori. Ostaje neki dio lične i dio kolektivne opreme. Radi se prije svega o odijelima za prilaz vatri koja su dosta skupa, a naša dosta dotrajala i nadamo se da bi to u narednom periodu bilo neophodno da se ostvari tako da bi kompletirali i taj dio lične opreme“, kazao je Gardašević.

Istakao je dobru saradnju sa NVO Fors Montenegro, zahvaljujući kojima su u prethodne dvije godine dobili opremu vrijednosti oko 60 hiljada eura.

Vatrogasac spasilac Goran Tripković kazao je da je u sklopu projekta "Zaštitimo šume“ bilo predviđeno održavanje predavanja učenicima OŠ „Ratko Žarić“ o prevenciji i značaj zaštiti šuma od požara i raznih drugih katastrofa.

"Zbog situacije u kojoj se nalazimo kako mi tako i čitav svijet, ovaj projekat nažalost nije doveden do kraja ali se nadamo da ćemo, kada sve ovo prođe održati predavanja našim najmlađima, da ih edukujemo što se tiče zaštite šuma i zaštite od požara“, istakao je Tripković.

Pripadnici nikšićke Službe zaštite i spašavanja i dalje se nalaze u zgradi u Ulici „Stojana Kovačevića“, u Staroj varoši, koja je nekada služila kao zatvor. Vatrogasci godinama bezuspješno upozoravaju da neuslovna i propala zgrada nikako ne može da bude “dom” onih koji spašavaju tuđe živote i imovinu, nerijetko rizikujući i vlastiti život.

Na sjednici Skupštine Opštine Nikšić krajem avgusta 2018. godine usvojena je Odluka u kupovini poslovnog prostora do 500 kvadrata vrijednosti do 170.000 eura za novi vatrogasni dom koji će biti u Institutu za crnu metalurgiji. Iako su radovi završeni, vatrogasci još uvijek neće preći u novi dom jer, kako rekoše, isti ne zadovoljava propisane standarde.

"Naš stav je vrlo jasan i jednostavan – samo da se uključi struka i da mišljenje za to što je Opština Nikšić namijenila za nas. Novi dom ne zadovolja gabarite i standarde koje jedan vatrogasno spasilački dom treba da zadovolji. Nijesu ispoštovani standardi koji moraju da se ispoštuju. Garaže ne zadovoljavaju standarde, ni naše ni vozila koje se parkiraju u njima. Postoje određene mjere koje treba da se ispoštuju da bi se vozilo parkiralo u tom garažama. Treba da postoji prilaz tim garažama, da vrata kada vatrogasci ulaze budu dovoljno otvorena da bi vatrogasci mogli normalno da uđu u kamion. Trenutno to ne zadovoljava. Da li je to moguće ispraviti, ne znam. Nama tu fali dosta toga. Ima jedna izreka koja govori da se kuća za pse pravi prema psu. Nažalost, ta kuća je vrlo mala za nas“, kazao je Tripković.

Gardašević je kazao da je na novom domu urađeno dosta toga, ali da će najvjerovatnije biti još nekih sadržaja.

„Mislim da će se raditi po tom pitanju, a to se već i radilo. Sada ćemo da vidimo kada će to da bude. Mislim da će se i to brzo završiti, ne mogu rok precizirati. Ja uvijek kažem da vatrogasna služba mora da ima i svoje poligone za vježbe i dosta tih sadržaja. Sigurno ćemo iznaći neko zajedničko rješenje da se sve to završi“, kazao je Gardašević.

Bonus video: