"pridružujemo se svima koji je dosledno štite"

Joanikije: Vojna vježba na Sinjajevini ugroziće prirodnu sredinu, kontaminirati nju znači zagaditi i rijeke

On je dodao da razumijevajući potrebe Vojske Crne Gore za obučavanje i osposobljavanje njenih pripadnika, ne može se dozvoliti da se zbog toga zatruje ova planina i time životno ugrozi veliki broj porodica koje od nje žive

9961 pregleda 436 reakcija 78 komentar(a)
Joanikije, Foto: Boris Pejovic
Joanikije, Foto: Boris Pejovic

Episkop budimljansko - nikšićki Joanikije poručio je da će vojna vježba na Sinjajevini, ukoliko bude izvedena, ugroziti jedinstvenu prirodnu sredinu i da su obavezni da daju podršku svima, od uglednih pojedinaca do poznatih udruženja, koji su se organizovali da zaštite ovu planinu.

"Oni su je sagledali kao neprocjenjivi biser u vijencu ljepote Crne Gore i zbog toga imaju neotuđivo pravo da je najodlučnije brane. Planina koja je u središtu sazvežđa velikih i drevnih svetinja od manastira Morače, Dobrilovine, Svetih Arhanđela na Tari, do Podmalinskog i Bijele, i sama je sveta i blagoslovena, i ne smije se skrnaviti i trovati. Kroz cijelu našu prošlost ona je kao majka izobilno hranila pokoljenja naših predaka, bila pribježište i utočište mnogim borcima za slobodu kroz minule vjekove, bedem odbrane od neprijatelja naše otadžbine. Njene ljekovite trave, čist vazduh i vode, nezagađene livade i pašnjake treba po svaku cijenu sačuvati radi zdravlja i opstanka našeg i budućih naraštaja. Kontaminirati vojnim dejstvima i borbenim sredstvima ovu planinu koja po svom geografskom položaju predstavlja srce Crne Gore znači zagaditi i nju i najvažnije rijeke kod nas: Moraču, Taru, Komarnicu i Pivu, što je zločin sa nesagledivim posledicama po život i zdravlje ljudi", istakao je Joanikije.

On je dodao da razumijevajući potrebe Vojske Crne Gore za obučavanje i osposobljavanje njenih pripadnika, ne može se dozvoliti da se zbog toga zatruje ova planina i time životno ugrozi veliki broj porodica koje od nje žive.

"Da se time zada smrtni udarac razvoju stočarstva u Crnoj Gori, da se ova znamenita gora izbriše sa turističke mape i da se ponize svi oni koji Sinjajevinu sa njenim bogatstvima i živonosnim ljepotama doživljavaju kao svoj neotuđivi i nepovredivi zavičaj ma gdje se oni nalazili i živjeli. Veliki je broj već od ranije korištenih vojnih strelišta po Crnoj Gori koja nesumnjivo mogu podmiriti pomenute potrebe naše Vojske, a da se Sinjajevina ostavi na miru, da se ne truje i ne razara. Radostan što je veliki broj pametnih i savjesnih ljudi i udruženja blagovremeno ukazao na opasnost od neprimjerenih vojnih planova sa Sinjajevinom, pridružujemo se svima koji je dosledno štite sa nadom da ćemo svi zajedno shvatiti njen značaj i zaštititi njenu ljepotu, pamćenja, znamenja i neprocjenjiva bogatstva", poručio je Joanikije. 

Preporučujemo za Vas