zaključeno na sastanku

"Pravo na plaćeno odsustvo roditeljima će se učiniti potpuno izvjesnim donošenjem naredbe"

Dogovoreno je donošenje posebne naredbe kojom će se dodatno tretirati ovo pitanje

14345 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pravo na plaćeno odsustvo roditeljima će se učiniti potpuno izvjesnim donošenjem naredbe, a procedura za izradu i donošenje će biti pokrenuta već danas, zaključeno je danas na sastanku Ombudsmana Siniše Bjekovića i zamjenice Snežane Mijušković, ministra zdravlja Kenana Hrapovića, ministra prosvjete Damira Šehovića, ministarke ekonomije Dragice Sekulić i predstavnika Sekretarijata za zakonodavstvo.

"Roditelji djece do 11 godina koji su u septembru sa poslodavcem postigli dogovor o korišćenju plaćenog odsustva imaju pravo na naknadu, i nju je do sad iskoristilo više od hiljadu roditelja, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore iz 28. avgusta. Zahtjevi za naknadu zbog iskorišćenog septembarskog odsustva se inače mogu podnositi Ministarstvu ekonomije do kraja oktobra. Ipak, da bi se ova mogućnost roditelja u narednom periodu učinila do kraja izvjesnom, odnosno da bi bila obavezna za svakog poslodavca čiji zaposleni želi da u narednom periodu ostvari ovo pravo, donijeće se i poseban akt odnosno naredba. Procedura za izradu i donošenje će biti pokrenuta već danas", navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvjete, Ministarstva ekonomije i Institucije Ombudsmana.

Vlada je 28. avgusta, podsjećaju, odmah nakon najave odlaganja početka školske godine, razmotrila i usvojila informaciju u kojoj se, između ostalog navodi: „Zbog odgađanja početka školske godine, septembarske zarade će se subvencionisati i zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do 11 godina i to srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50% neto minimalne zarade i 50% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu.” Ovaj dokument i zaključak Vlade je, dodaje se u saopštenju, objavljen na zvaničnoj internet stranici Vlade Crne Gore.

"Ipak, kako ne bi dolazilo do sporova na relaciji zaposleni-poslodavac, odnosno kako bi ova mogućnost bila imperativna za svakog poslodavca čiji zaposleni želi da je iskoristi, te kako ne bi dolazilo do bio kakvih nedoumica i nemogućnosti da roditelji ostvare ovo pravo, dogovoreno je donošenje posebne naredbe kojom će se dodatno tretirati ovo pitanje. Već danas će se pokrenuti procedura izrade", stoji u zajedničkom saopštenju.

Sagovornici su se, dodaje se, složili da je potrebno ovo pitanje ispratiti do kraja, kako se više ne bi dešavali propusti u komunikaciji te kako bi se, kao i do sada, učinilo sve da se roditeljima u ovoj specifičnoj epidemiološkoj situaciji izađe u susret.