Skupi festival - kulturna ili partijska promocija?

Za novoustanovljene dvodnevne Dane Radovana Zogovića u Kolašinu potrošeno 13.000 eura. Uoči izbora otvorio ih je Milo Đukanović, kada je i bilo posjete, ostalim danima nije bilo interesovanja građana

17411 pregleda 8 komentar(a)
Sa otvaranja festivala, Foto: Kabinet predsjednika
Sa otvaranja festivala, Foto: Kabinet predsjednika

Organizacija novoustanovljenog festivala Dani Radovana Zogovića koji je ljetos održan u Kolašinu, koštala je skoro 13.000 eura. Festival, koji nije bio planiran budžetom niti je bio sastavni dio planova aktivnosti u okviru Kolašinskog kulturnog ljeta trajao je dva dana, ne računajući svečano otvaranje 17. avgusta uveče.

Kako su na pitanje odborničkog kluba Demokrata odgovorili iz Sekretarijata za finansije, organizator te manifestacije je bio Centar za kulturu.

“Po zahtjevu Sekretarijata za društvene djelatnosti preneseno je Centru za kulturu, organizatoru navedene manifestacije za troškove finasiranja 12.750 eura”, navodi se u odgovoru koji je potpisao sekretar za finansije Dragan Bulatović.

On kaže da je manifestacija izazvala “veliko interesovanje i dobro je propraćena od medija, te je na taj način doprinijela kvalitetu kulturne ponude Kolašina“. O značaju manifestacije, kaže, “govori i podatak da ju je otvorio predsjednik države“.

Otvaranje festivala, na kojem je govorio predsjednik države Milo Đukanović, jeste bila naposjećeniji dio te manifestacije. Na drugoj strani, nekim sadržajima u okviru festivala prisutvovalo je svega dvoje-troje ljudi. Iako razlog za to može biti loše vrijeme, te održavanje tribina unutar, umjesto u bašti hotela “Bjanka”. Ne može se zanemariti nii činjenica da je manifestacija bila na brzinu i iznenada organizovana.

Prema podacima koje su dostavili Demokratama iz Centra za kulturu, za honorare učesnika Festivala potrošeno je 5.097, a za smještaj, hranu i piće u dva luksuzna kolašinska hotela potrošeno je skoro 4.000 eura. Ostali troškovi odnose se na iznajmljivanje opreme, ozvučenja, usluge tehničkog osoblja... Za nagrade na konkursu za mlade pjesnike, međutim, potrošeno je 600 eura.

Odbornica Demokrata Zorana Bakić smatra da je ta manifestacija “zloupotrijebljena u partijske svrhe Demokratske partije socijalista (DPS) i tempirana u predvečerje izbora“. Prema njenim riječima, skandalozno je potrošiti na dvodnevnu manifestaciju 13.000 eura.

“Svjedoci smo činjenice da je ovakav način ustanovljavanja i realizacije novog kulturnog događaja u Kolašinu još jedan vid zloupotrebe novca svih građana u partijske svrhe. U jeku izborne kampanje pomenuti festival je organizovan za promociju DPS-a, što se moglo vidjeti i tokom otvaranja, s obzirom na to da su mahom prisustvovali funkcioneri te partije sa državnog i lokalnog nivoa“, kazala je Bakićeva “Vijestima”.

S obzirom na to da je festival vrlo skupo koštao, tvrdi ona, to bi trebalo da bude kulturni događaj upriličen za sve sugrađane. Umjesto toga, kaže Bakićeva, bio je povod za partijsku promociju i okupljanje istaknutih članova DPS-a“. Loša organizacija, tvrdi ona, “prouzrokovala je slabu posjećenost koju su pokušali da ublaže u malom dijelu zaposleni lokalne uprave koji su u toku radnog vremena bili posjetioci festivala“.

“Nažalost, građani Kolašina su i pored brojnih drugih zloupotreba počeli i da finansiraju partijske aktivnosti DPS-a... Nije poznato zašto su učesnici festivala bili mahom ljudi iz drugih gradova i koliko su isplaćeni za gostovanja“, kazala je Bakićeva.

Za kulturne aktivnosti tokom cijele godine, budžetom Opštine planirano je ukupno 35.500 eura. Za Međunarodni festival alternativnog teatra “Korifej”, koji traje četiri sedmice, iz lokalnog budžeta prošle godine opredijeleno je 7.500 eura. Za “Tango kamp”, koji je, takođe trajao sedmicama, Opština je izdvajala po 5.000 eura.

Bonus video: