Kusovac se iz skandala izvukao bez plaćanja štete

Tivatska firma “Iva put” odustala od naplate penala Opšini zbog problematičnog projekta u Kalimanju. Tvrde da nisu uradili ništa mimo projekta i zahtjeva koji joj je dao naručilac posla - Opština Tivat

13930 pregleda 4 komentar(a)
Način na koji se čistio Kalimanj izazvao je osudu javnosti, Foto: Siniša Luković
Način na koji se čistio Kalimanj izazvao je osudu javnosti, Foto: Siniša Luković

Zahvaljujući činjenici da je odabrani izvođač radova na čišćenju podmorja gradske lučice Kalimanj, firma “Iva put“ Tivat taj posao započela a da nije bio zvanično imenovan nadzor i otvorena tzv. građevinska knjiga, lokalna uprava Tivta i odlazeći gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS), prošli su bez materijalne štete i naplate penala zbog nerealizacije ovog posla.

Firma “Iva put“ je prije godinu i po dana počela kontroverzni posao produbljivanja akvatorijuma gradske marine Kalimanj i njenog čišćenja od nanosa blata i mulja, za šta je Opština sa tom kompanijom sklopila ugovor vrijedan skoro 200 hiljada eura. Posao iskopavanja oko 40 hiljada kubika mulja i nanosa iz podmorja gradske marine pretvorio se, međutim, u skandal, jer je po odredbama tendera Opštine, izvođač bio u obavezi da iskopani materijal odvede na udaljenost ne manju od kilometar od obale Tivta i odloži na dubinu mora ne manju od 10 metara.

“Iva put“ je u aprilu 2019. plovnim bagerom-refulerom, počela da iskopava nanose mulja iz krajnjeg sjeverozapadnog dijela Kalimanja, kod restorana “Volat“ i taj je materijal plutajućim cjevovodom, odvodila na samo oko 250 metara udaljenosti i prosipala na ulazu u marinu, u tjesnacu Grlo, na taj način zatrpavajući ionako uzak i plitak jedini ulaz u tivatsku gradsku marinu.

Nakon što se javnost pobunila, iz Opštine su saopštili da je ovo bilo samo “testno uklanjanje mulja“, pa su iz “Iva puta“ ubrzo postavili plutajući cjevovod za izbacivanje mulja iz gradske lučice na udaljenost od nekoliko stotina metara od obale Tivta, pred rtom Pakovo. Iako je on predstavljao prepreku na moru i opasnost za manja plovila, cjevovod od plastičnih cijevi promjera preko 20 centimetara koji su na površini mora držale brojne za njega privezane metalne bačve, nije bio propisno obilježen, niti osvijetljen tokom noći, što bi morao biti po propisima o sigurnosti pomorske plovidbe. Postavljanje plutajućeg cjevovoda i obavljanje podmorskih radova u Kalimanju tada nisu ni objavljeni preko oglasa za pomorce Uprave pomorske sigurnosti, iako je to takođe po propisima, moralo biti učinjeno.

Plovni bager u Kalimanju
Plovni bager u Kalimanjufoto: Siniša Luković

Potom su se u junu prošle godine pobunili hotelijeri čiji su se gosti žalili na nesnosan smrad i zamućeno more jer je nanos mulja koji se ispumpavao u more pred rtom Pakovo bio pun kanalizacionog otpada i zauljenih materija, pa je reagovala i Ekološka inspekcija koja je zaustavila radove i naložila investitoru - Opštini Tivat, da prije njihovog eventualnog nastavka, izradi Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu i preduzme mjere da se smanji zagađivanje šireg akvatorijuma Tivatskog zaliva. Elaborat je u međuvremenu završen i pokazao je da se produbjivanje Kalimanja nikako ne smije raditi na način na koji su to pokušali učiniti Opština i “Iva put“, pa radovi ni do danas nisu nastavljeni.

U međuvremenu, 10. septembra, gradonačelnik Kusovac i Jovan Marjanović, direktor kompanije “T-construction” Tivat, kako se sada zove “Iva put”, potpisali su su sporazum o raskidu ugovora iz aprila 2019. Tim sporazumom Opština i ta firma su se, pored ostalog, usaglasile da “ugovorne strane nemaju potraživanja jedna prema drugoj”.

Marjanović je “Vijestima” kazao da je još sredinom februara Opštini Tivat uputio zahtjev za raskid ugovora za čišćenje podmorja Kalimanja i da je njegova kompanija lani, prije nego što je ekološka inspekcija naložila obustavljanje radova, iz akvatorijuma gradske lučice ispumpala između 15 i 20 odsto ugovorom predviđene količine mulja.

“Kako je poslije inspekcijskog nadzora došlo do obustave ovih radova, mi smo opremu i mehanizaciju povukli sa objekta. S obzirom da od strane naručioca Opštine Tivat, nismo bili formalno uvedeni u posao, zbog toga Opštini nismo ni fakturisali do tada izvedene radove vrijednosti oko 35 hiljada eura. Neka taj iznos bude naš skromni doprinos da lučica Kalimanj bude čista”, kazao je Marjanović, podvlačeći da je zbog svega što se dešavalo, njegova kompanija bila predmet brojnih javnih prozivki, ali da ona kako ističe, nije uradila ništa mimo projekta i zahtjeva koji joj je dao naručilac posla - Opština Tivat.

Marjanović: Pretrpjeli smo štetu, plovni bager nije naše vlasništvo

Kao porodičan čovjek koji živi i radi u Tivtu, ne bih želio da me neko na bilo koji način smatra odgovornim za to što se desilo jer mi ovdje nismo, što bi se narodski reklo “ni luk jeli, ni luk mirisali”. Naprotiv, pretrpjeli smo značajnu materijalnu štetu jer smo, doduše, i zbog naše neopreznosti da u posao krenemo prije formalnog uvođenja nadzora i otvaranja građevinske knjige, došli u situaciju da ne možemo naplatiti ono što smo uradili, niti tražiti penale od Opštine, iako smo radili isključivo onako kako su bili njihovi tenderom traženi zahtjevi i projektovani način obavljanja ovog posla”, kazao je Marjanović.

On ističe i da plovni bager-refuler koji i dalje pluta u Kalimanju, nije vlasništvo njegove kompanije, već da su ga oni za taj posao bili iznajmili od firme “Montenegro Company Group” kojoj su mašinu i vratili nakon što je posao prekinut.

Tivatska javnost, inače, bila je iznenađena činjenicom da je neposredno prije nedavnog formalnog raskida ugovora sa “Iva putom” (“T-constructionom”) za čišćenje Kalimanja, Opština Tivat izmijenila svoj plan javnih nabavki za ovu godinu i u njega uvstila novu stavku - “nabavku mašine za čišćenje podmorja“ vrijedne 120.000 eura sa PDV-om. Špekulisalo se da Kusovac namjerava da kupi upravo plovni bager koji je “Iva put” iznajmila za posao u Kalimanju, ali nakon što je ta priča dospjela u javnost, odlazeći gradonačenik je, ipak, odustao od raspisivanja tendera.

Bonus video: