OBAVIJESTILI korisnike

Sekretarijat za saobraćaj: Građani nijesu obavezni da plaćaju nepropisno izdate karte za gradski prevoz

"Prevoznik obavezuje da u prevoznom sredstvu prodaje karte, odštampane preko uređaja za prodaju karata registrovanom u Sistemu za naplatu karata", navodi se u saopštenju

5082 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Sekretarijat za saobraćaj Glavnog grada obavijestio je građane koji koriste javni gradski prevoz da nijesu u obavezi da plaćaju karte koje su izdate na nepropisan način, već da u skladu sa Ugovorom o uvođenju elektronske vozne karte na teritoriji glavnog grada, od prevoznika moraju dobiti dnevnu kartu koju će koristiti za prevoz na teritoriji grada u toku cijelog dana.

"Podsjećamo, Odlukom o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika na teritoriji Glavnog grada definisano je da se usluga javnog linijskog prevoza putnika plaća voznom kartom koja može biti papirna i elektronska, dok se Prevoznik obavezuje da u prevoznom sredstvu prodaje karte, odštampane preko uređaja za prodaju karata registrovanom u Sistemu za naplatu karata", navodi se u saopštenju.

Kažu da se uvođenjem sistema elektronske karte stvaraju mogućnosti povezivanja usluga, tako da sa jednom kupljenom voznom kartom možete koristiti više autobusa bez obzira da li se radi o različitim prevoznicima naravno u vremenskom intervalu za koji je karta kupljena.

"Zato je i važno ukazati da korisnik koji kupi kartu za vremenski interval 100 minuta istu može iskoristiti za obavljanje svog dnevnog putovanja u naznačenom intervalu, što kupovinom “starih” karata nije moguće. Prevoznici su dužni da svakom korisniku usluga linijskog gradskog i prigradskog prevoza izdaju isključivo elektronsku voznu kartu. Takođe prevoznici su upozoreni da su u obavezi da, ukoliko dođe do kvara aparata za validaciju i izdavanje voznih karata, o tome obavijeste Sekretarijat za saobraćaj elektronskim putem, kako bi preuzeli potrebne mjere u cilju obezbjeđenja funkcionisanja istog. Napominjemo, Komunalna policija i Komunalna inspekcija Glavnog grada svakodnevno kontrolišu javni gradski prevoz, kako bi utvrdili da li postoje određene nepravilnosti i pravovremeno reagovali. Pozivamo i građane da ukoliko uoče nepravilnosti ili kršenje propisa, reaguju tako što će prijaviti problem nadležnim službama koje će po svakoj prijavi postupiti u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima", zaključeno je u saopštenju Sekretarijata za saobraćaj Glavnog grada.

Preporučujemo za Vas