"Crna Gora cijeni inicijative usmjerene na jačanje regionalne saradnje"

Pejanović: Neophodno jačanje saradnje sa Fronteksom, Europolom i Interpolom

Govoreći o predlogu Regionalnog sporazuma o putovanju s ličnim kartama, koji je bio predmet diskusije, saopštio je da je Crna Gora prepoznala značaj slobode kretanja, te već ranije riješila pitanje putovanja s ličnim kartama sa svim zemljama Zapadnog Balkana, kroz bilateralne sporazume i Uredbu o viznom režimu. Iskazao je spremnost Crne Gore da svoja pozitivna iskustva na ovom polju podijeli sa susjedima, te podrži inicijative u tom pravcu

3184 pregleda 0 komentar(a)
Pejanović, Foto: MUP
Pejanović, Foto: MUP

Crna Gora izuzetno cijeni inicijative usmjerene na jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, poručio je državni sekretar u MUP-u Dragan Pejanović na ministarskom sastanku u okviru Berlinskog procesa, i istakao značaj koji ova platforma ima za pitanja bezbjednosti, koja su osnov i za progres u drugim oblastima, saopšteno je iz MUP-a.

Govoreći o predlogu Regionalnog sporazuma o putovanju s ličnim kartama, koji je bio predmet diskusije, saopštio je da je Crna Gora prepoznala značaj slobode kretanja, te već ranije riješila pitanje putovanja s ličnim kartama sa svim zemljama Zapadnog Balkana, kroz bilateralne sporazume i Uredbu o viznom režimu. Iskazao je spremnost Crne Gore da svoja pozitivna iskustva na ovom polju podijeli sa susjedima, te podrži inicijative u tom pravcu.

“Iskustva Ministarstva unutrašnjih poslova na ovom planu potvrđuju da mogućnost putovanja sa ličnim kartama donosi koristi u pogledu efikasnije granične provjere, kao i povećanje opšte mobilnosti na području Zapadnog Balkana”, istakao je Pejanović, navodi se u saopštenju. 

Pejanović se, kako je saopšteno, govoreći o savremenim izazovima u oblasti bezbjednosti u vrijeme pandemije koronavirusa, osvrnuo na ulogu Granične policije u sprečavanju širenja korona virusa, obezbjeđivanju povratka crnogorskih državljana i rezidenata iz inostranstva u Crnu Goru, kao i povratka stranaca u matične zemlje, u prethodnom periodu.

Kako dodaju u saopštenju,  kada je u pitanju regionalna i međunarodna saradnja, Pejanović je kazao da je potrebno jačati alternativne modele razmjene informacija i zajedničke akcije usmjerene na izazove , kao što su ilegalne migracije, trgovina ljudima i krijumčarenje migranata.

“Izuzetno je bitna i automatska razmjena podataka i interoperabilnost sistema koji se koriste, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou, kao i jačanje saradnje sa Fronteksom, Europolom i Interpolom, imajući u vidu njihovu važnu ulogu, kako u državama članicama EU, tako i u regionu Zapadnog Balkana", kaže se u saopštenju.

"Osnaživanje bilateralne saradnje kroz veću upotrebu zajedničkih graničnih prelaza, kao i centara za policijsku saradnju, kao i produbljivanje mogućnosti korišćenja postojećih mreža dostupnih na nivou Interpola i Europola, ostaće u fokusu Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Crne Gore" zaključio je Pejanović.

Preporučujemo za Vas