Ponovo o gradnji hrama, Amfilohije se nada zelenom svjetlu

“Poništava se rješenje Glavnog gradskog arhitekte i o zahtjevu MCP odlučivaće se ponovo“, navodi se u rješenju koje potpisuje Stevović, u koji su “Vijesti“ imale uvid

32613 pregleda 1095 reakcija 29 komentar(a)
Projektovani izgled hrama u Budvi, Foto: Arhiva
Projektovani izgled hrama u Budvi, Foto: Arhiva

O gradnji Hrama Svetog apostola i jevanđeliste Marka na mjestu sadašnje gradske kapele u Budvi, na crkvenoj zemlji između crkve Sveta Petka i budućeg poslovno- trgovačkog centra HD Laković, ponovo će se odlučivati.

Rješenje smijenjenog v.d. glavnog gradskog arhitekte Mladena Ivanovića, koji je odbio da izda saglasnost na idejno rješenje budućeg hrama koje je Mitropolija crnogorsko-primorska dostavila Opštini 28. jula, upućujući SPC da se obrati Ministarstvu održivog razvoja i zatraži izradi izradu urbanističkog projekta, jer tako predviđa važeći planski dokument, njegov nasljednik, novi - stari v.d. glavnog gradskog arhitkte Vladan Stevović je poništio.

Stevovića je ponovo na tu funkciju imenovao gradonačelnik Marko Bato Carević, koji je ujedno donio naredbu da se sve saglasnosti koje je služba glavnog gradskog arhitkte za vrijeme dok je gradom upravljao Nikola Divanović ponište i preispitaju, te upozorio sve investitore da ne započinju gradnju. Stevovića je 2. jula smijenio Divanović, nakon što je prethodno, na zahtjev nove gradske uprave (DPS, SD, Crnogorska i Stevan Džaković) Upravna inspekcija Ministarstva javne uprave na čijem je čelu odlazeća ministarka Suzana Pribilović, izvršila vanrednu inspekcijsku kontrolu, te utvrdila da ne ispunjava zakonske uslove.

“Poništava se rješenje Glavnog gradskog arhitekte i o zahtjevu MCP odlučivaće se ponovo“, navodi se u rješenju koje potpisuje Stevović, u koji su “Vijesti“ imale uvid.

On je u rješenju naveo da je 2. oktobra Služba glavnog gradskog arhitkte primila naredbu predsjednika Opštine Marka Carevića, kojom se naređuje da se sva rješenje koja je donio glavni arhitekta u periodu od 21. jula do 25. septembra ponište i o njima odlučuje ponovo.

Zahtjevu Mitropolije za davanje saglasnosti na idejno rješenje, kako je Stevović naveo u rješenju, njegov prethodnik je neovlašćeno postupao u svojstvu v.d. glavnog gradskog arhitekte, jer je prethodno u svojstvu službenika Sekretarijata za urbanizam MCP izdao urbanističko-tehničke uslove.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je, na slavi manastira Podlastva, kazao da se nada će da će gradska uprava na čelu sa Carevićem odobriti gradnju hrama.

Carevićeva administracija je prije nasilne smjene davala je podršku Mitropoliji da započne gradnju hrama, uz obećanje da će Opština sa svoje strane sa crkvene zemlje ukloniti gradsku kapelu i premjestiti je stotiniak metara dalje u okviru groblja, kako bi se oslobodila parcela za gradnju hrama.

Na odluku da započne gradnju svakako je uticao i poslovni aranžman SPC sa HDL, jer je Mitropolija susjednu parcelu ustupila u dvodecenijski zakup trgovačkom lancu, koji privodi kraju radove na gradnji jednospratnopg poslovno-trgovačkog centra.

Nekadašnja glavna gradska arhitektica Ana Samardžić prošle godine dala je saglasnost na idejno rješenje poslovno trgovačkog kompleksa HDL. Ukupna površina crkvene zemlje, na kojoj će biti izgrađen hram, ali i supermarket je 4.518 kvadrata. Da bi HDL mogao da izgradi supermarket, bilo je potrebno kompletiranje parcele, pa su je početkom novembra 2018. Skupština opštine, tijesnom odborničkom većinom dala zeleno svjetlo lancu supermarketa da im se za 154 hiljada eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje. Zeleno svjetlo da se gradi supermarket glasalo je deset odvornika vladajuće koalicije i to šest iz redova DF, tri iz Crnogorske, SNP, i nezavisnni odbornik Stevan Džaković. Protiv je bilo devet odbornika - sedam Demokrata, nezavisna odbornica Dragana Vujović i odbornica URA Božena Jelušić.

Bonus video: