DIREKTOR KCCG-A

Eraković podnosi ostavku?

Direktor Kliničkog centra još nije podnio ostavku na mjesto poslanika u Skupštini. Tokom sedmice razgovarao sa direktorima klinika i sa njima rezimirao urađeno od sredine 2018. kada je stupio na funkciju

66676 pregleda 992 reakcija 68 komentar(a)
Na funkciji direktora KC-a proveo više od dvije godine, Foto: Savo Prelević
Na funkciji direktora KC-a proveo više od dvije godine, Foto: Savo Prelević

Direktor Kliničkog centra (KC) Jevto Eraković najvjerovatnije će uskoro podnijeti ostavku na tu funkciju, saznaju “Vijesti”.

Nezvanični izvori, tvrde da je već obavio razgovor sa pojedinim rukovodiocima organizacionih ustanova, tokom kojeg je predstavljao rezultate rada ustanove, ali navodno nije konkretno govorio o ostavci.

Eraković juče nije odgovorio “Vijestima” - da li je tačno da podnosi ostavku i kada će to učiniti. Zbog nespojivosti funkcija, do 23. oktobra mora da odluči da li će podnijeti ostavku na mjesto direktora KC ili poslanika najveće opozicione partije u Skupštini (DPS).

Prema tvrdnjama više izvora iz KC, Eraković je navodno prethodnih dana održao sastanke sa rukovodiocima, ali i sa glavnim sestrama odjeljenja. Saopštavao je da je zadovoljan načinom na koji je najveća zdravstvena ustanova funkcionisala u prethodne dvije godine, koliko je na njenom čelu.

Spekuliše se da bi tokom ove ili naredne sedmice on mogao da podnese ostavku Vladi, koja ga je na predlog ministra zdravlja Kenana Hrapovića (SD) i imenovala na funkciju direktora najveće zdravstvene ustanove.

On, međutim, juče nije odgovorio da li će obavljati funkciju poslanika, odnosno da li će ostavku podnijeti odlazećoj Vladi.

Poslanici, zbog nespojivosti funkcija, ostavke podnose predsjedniku Skupštine. Skenirana verzija dostavljene ostavke objavljuje se istog dana na sajtu Skupštine.

Do sinoć se na sajtu parlamenta nije mogla naći ostavka Erakovića, a posljednja konstatovana je ostavka predsjednika Opštine Berane Dragoslava Šćekića na funkciju poslanika od 13. oktobra.

Aktuelni direktor KC-a je bio u vrhu izborne liste DPS-a, koji nakon avgustovskih izbora nije uspio da formira parlamentarnu veću. Član je Predsjedništva i Glavnog odbora DPS-a.

Eraković je za direktora KC-a imenovan krajem jula 2018, na period od četiri godine.

On je na toj poziciji zamijenio Zoricu Kovačević (DPS), koja je nakon toga izabrana za predsjednicu Opštine Danilovgrad.

Eraković je ranije bio direktor Klinike za neurologiju, kao i predsjednik Upravnog odbora KC.

Tokom dvogodišnjeg mandata, u KC-u renovirano je i adaptirano više organizacionih jedinica, između ostalih Akušersko i odjeljenje Intenzivne njege Instituta za bolesti djece. Rekonstruisana je Stomatološka poliklinika, Interna klinika, otvorena nova operaciona sala na Klinici za urologiju i renovirani Centar za medicinsku genetiku i imunologiju, kao i Dnevna bolnica Interne klinike. Eraković je u izjavi za Televiziju Crne Gore kazao da je nova Klinika za infektivne bolesti u planu i da je za nju već opredijeljen novac. Zahvalio se mandataru za sastav nove vlade Zdravku Krivokapiću, koji je nedavno poručio da se vode intenzivni razgovori o klinici za Infektivne bolesti što brine za zdravstveni sistem, ali je poručio da bi nova Vlada trebalo da se fokusira na nove projekte, a ne one koji su u toku ili čija se realizacije očekuje.

Eraković je rekao da nema sumnje da u zdravstveni sistem treba ulagati, zato bi nova vlada, kako poručuje, trebalo da se fokusira na nove projekte.

Preporučujemo za Vas