Prijavljivanje diplomaca do 19. novembra

Poslodavci preko Vladinog Programa stručnog osposobljavanja oglasili preko 12.500 mjesta

4051 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Diplomci koji žele da završe pripravnički staž preko Vladinog Programa stručnog osposobljavanja, mogu se prijaviti od ponedjeljka do 19. novembra.

To je juče saopšteno iz Ministarstva prosvjete.

Navodi se i da su poslodavci za Program stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem oglasili više od 12.500 mjesta.

“Poslodavci su oglasili više do 12.000 mjesta, od čega je preko 60 odsto iz privatnog sektora, a prijave se još uvijek obrađuju”, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Oni su podsjetili da se budući korisnici Programa mogu prijaviti elektronskim putem, preko portala www.euprava.me do 19. novembra.

“Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja, odnosno sa visokim obrazovanjem, i koja su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje”, naveli su iz Ministarstva.

Iz tog resora su podsjetili da stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i da se priznaje kao radno iskustvo u trajanju od 12 i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem. Iz Ministarstva su istakli da Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih sa kojim se suočava čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

“Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na prethodne godine realizacije Programa, oko 50 odsto korisnika Programa je nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi”, kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: