Katastrofalni rezultati NKT-a u borbi protiv pandemije, Crna Gora na prvom mjestu u Evropi

Šampioni po broju oboljelih

Prema podacima evropskih statističkih centara, Crna Gora ima stopu od 2.385,15 registrovanih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika

84776 pregleda 1290 reakcija 125 komentar(a)
Od korona fri do evropskog trona (ilustracija), Foto: Shutterstock
Od korona fri do evropskog trona (ilustracija), Foto: Shutterstock

Crna Gora je na prvom mjestu u Evropi po broju oboljelih od početka pandemije kovida-19 na 100.000 stanovnika.

Prema podacima evropskih statističkih centara, među prvih 10 od 45 evropskih zemalja sa najviše zaraženih nema niti jedne druge države iz regiona.

Prema podacima objavljenim 16. oktobra, Crna Gora ima stopu od 2.385,15 registrovanih slučajeva novog koronavirusa na 100.000 stanovnika, na drugom mjestu je Jermenija, a na trećem Španija. Sjeverna Makedonija je po broju do sada inficiranih na 100.000 stanovnika na 11. mjestu, a Bosna i Hercegovina na 14. Kosovo je prema istim kriterijumima na 17, Albanija na 27, a Hrvatska na 28. mjestu. Slijedi Slovenija, koja je mjesto iza Hrvatske, dok je Srbija na 30. poziciji sa 509.12 inficiranih na 100.000 stanovnika.

Kada je riječ o stopi obolijevanja u posljednjih sedam dana, najveći broj inficiranih na 100.000 stanovnika zabilježen je u Andori, pa u Češkoj, zatim Belgiji i Holandiji, dok je Crna Gora na petom mjestu.

Crnogorski epidemiolog u penziji, profesor Novica Vujošević, ranije je za “Vijesti” ocijenio da je Crna Gora lošije prošla u odnosu na druge zemlje, a da nema velikog opravdanja za to.

“S obzirom na stepen društvene organizovanosti, kvalitet medicinske službe i kadrovsku strukturu, nema opravdanja za ovoliki broj zaraženih”, rekao je on.

Od policijskog časa do masovnih okupljanja

U Crnoj Gori je tokom prvog talasa koronavirusa, koji je propraćen strogim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), zabilježeno 324 slučajeva kovida. Tokom drugog talasa, koji traje od juna, dešavalo se da u jednom danu bude registrovano više inficiranih nego tokom čitavog prvog talasa koji je trajao oko dva i po mjeseca.

Iako vanredno stanje nije bilo proglašeno, u aprilu i maju na snazi su bile brojne restriktivne mjere. Na primjer, zabranjen je boravak više od jedne osobe na javnom mjestu, “policijski čas” radnim danima počinjao je u 19, a vikendom od 13 i 11 časova, pa do pet sati ujutru narednog dana, ugostiteljski objekti nisu radili, parkovi i plaže bili su zaključani, zabranjena je bila posjeta drugim domaćinstvima, međunarodni, međugradski i gradski prevoz, u automobilima nisu mogle da budu više od dvije osobe... Crna Gora je bila korona free destinacija punih 42 dana, a virus je ponovo registrovan sredinom juna.

Nadležni tokom ljeta nisu donosili restriktivnije mjere, osim u julu, kada je zbog povećane lokalne transmisije virusa u pojedinim opštinama na sjeveru zabranjen rad ugostiteljskih objekata, odlazak u tuđa domaćinstva ili ograničen boravak više od dvije osobe zajedno na otvorenom...

Nakon parlamentarnih izbora, održanih 30. avgusta, drastično je rastao broj inficiranih, usljed masovnih okupljanja pristalica dotadašnje opozicije i vlasti. Čak i članovi NKT-a i drugih tijela koje je osnovao NKT prisustvovali su takozvanim “patriotskim skupovima”, ili javno pozivali ljude da se okupljaju suprotno važećim mjerama.

Uprkos lošoj epidemiološkoj slici, tokom septembra nisu preduzimane restriktivne mjere, već je NKT više puta upozoravao da se poštuju mjere i naređivao inspekciji da kažnjava one koji ih krše. Tek krajem prošlog mjeseca, uveden je sistem semafora, prema kojem se restriktivne mjere uvode u opštinama shodno kumulativnoj incidenciji, odnosno broju zaraženih u prethodnih 14 dana na 100.000 stanovnika, na period od dvije sedmice.

U prvoj grupi su opštine sa manjom stopom zaraženih od 400 na 100.000 stanovnika, gdje se nastavlja striktno poštovanje i kontrola važećih mjera. Druga grupa podrazumijeva opštine u kojima je između 400 I 799 inficiranih na 100.000 stanovnika u prethodnih 14 dana, gdje se rad ugostiteljskih objekata ograničava do 22 sata, a za istim stolom mogu da sjede najviše dvije osobe. U trećoj grupi nalaze se opštine koje su imale od 800 do 1.199 inficiranih na 100.000, a u kojima se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata osim za goste hotela i okupljanje u objektima stanovanja licima koja nisu članovi istog domaćinstva. Osim ove dvije mjere, za četvrtu grupu u kojoj je stopa inficiranih veća od 1.200 važi i zabrana izlaska od 22 do 5 sati ujutro.

Još tri smrtna slučaja

Na pitanje televizije “Vijesti” da li smatra da su ljudi izgubili povjerenje u Institut za javno zdravlje (IJZ) jer su selektivno osudili predizborne i postizborne skupove, direktor te institucije Boban Mugoša kazao je da su njihovi epidemiolozi konstantno upozoravali da se ne ide na javne skupove.

On je istakao da je kod infekcije novim koronavirusom najvažnija lična odgovornost.

Mugoša na TV Vijesti
Mugoša na TV Vijestifoto: TV Vijesti

Upitan da li razmatraju još neke restriktivne mjere, Mugoša je rekao da zdravstveni sistem još dobro odgovara na epidemiološku situaciju i da je to mjerilo da li će se nešto pogoršavati.

Pojasnio je da se u Češkoj poziva njihov kadar da se vrati iz inostranstva, prave privremene bolnice, a da crnogorski zdravstveni sistem drži situaciju pod kontrolom.

Istakao je da se nada da nećemo imati skok inficiranih kao Hrvatska ili Slovenija.

U laboratorijama u Crnoj Gori juče je registrovano 74 novopozitivnih slučajeva, među 358 analiziranih uzoraka, a od petka popodne do juče u isto vrijeme preminula su još tri kovid pozitivna pacijenta.

Iz Podgorice je više od polovine novoinficiranih (44). Iz Bijelog Polja je osam novih slučajeva, Nikšića i Bara po pet, Kolašina četiri, Kotora i Mojkovca po dva, Pljevalja, Cetinja, Rožaja, Cetinja i Berana po jedan.

Pristiglo je i 182 rezultata iz Njemačke, među kojima su otkrivena 72 novopozitivna slučaja koji su uzorkovani 12. i 13. oktobra. Iz Podgorice je još 60 inficiranih, Cetinja osam, Ulcinja četiri.

Iz IJZ su kazali da se rezultati preostalih 212 uzoraka upućenih u Njemačku očekuju tokom jučerašnjeg dana i da će da budu uzeti u obzir prilikom računanja opštinskih stopa inficiranih, od kojih zavisi primjena restriktivnih mjera.

Iz IJZ je saopšteno da su preminuli pacijenti iz Tivta, Bara i Rožaja, rođeni 1949, 1969. i 1963. godine, koji su liječeni u barskoj i beranskoj bolnici. Na bolničkom liječenju juče je bilo 292 pacijenata.

U KC-u je među hospitalizovanima 26 životno ugroženih pacijenata, nikšićkoj bolnici pet.

Strože mjere u pet opština, vjerovatno i u Podgorici

Do pogoršanja epidemiološke situacije u prethodne dvije sedmice došlo je u Budvi, Kolašinu, Ulcinju, na Cetinju i Žabljaku, pa će u tim opštinama od ponedjeljka biti zatvoreni ugostiteljski objekti i zabranjeno okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva na 14 dana. U tim opštinama, shodno sistemu semafora, prelazi se i na onlajn nastavu.

Sinoć je bilo neizvjesno da li će se tim opštinama pridružiti i Podgorica, u kojoj je kumulativna incidencija juče popodne iznosila 792,7 na 100.000, a Mugoša je rekao da su velike šanse da se to i desi.

IJZ je saopšteno da će odluka o eventualnom pooštravanju mjera u glavnom gradu biti donesena nakon statističke obrade još 212 uzoraka poslatih u Njemačku.