"krug nenadležnih i neznavenih zatvoren"

URA Bar: Ko je gradio i rušio most na Željeznici?

Iz barske URE smatraju da o ozbiljnosti situacije i o tome kakvu je prepreku zapravo predstavljao ovaj, kako kažu, nestručno, nelegalno i neplanski podignut most, govori činjenica da je već sljedećeg dana u ranim jutarnjim časovima započeto sa njegovim rušenjem

8972 pregleda 540 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Građanski pokret URA
Foto: Građanski pokret URA

Barski odbor Građanskog pokreta URA reagovao je povodom nedavnog rušenja nelegalno izgrađenog mosta u naselju Bjeliše u Baru.

"Nakon što smo više puta upozoravali na mogućnost izlivanja rijeke Željeznice i opasnosti od poplavljivanja, a sve zbog nelegalno podignutog mosta od strane NN investitora u naselju Bjeliše u Baru, nažalost to se i desilo. Iz razloga da ova naša "priča o mostu" ne ostane samo priča, 17. septembra započeli smo zvaničnu prepisku sa nadležnim i "nenadležnim" organima kako opštinskim, tako i državnim", saopštili su iz barske URE.

Kako su dodali, prvo su se obratili Sekretarijatu za imovinu, zastupanje i investicije Opštine Bar.

"Dobili smo odgovor kojim nas uvjeravaju da o mostu ne znaju ništa i da nisu upoznati ko je investitor, niti kada je most sagrađen".

Potom, kako navode, obraćali su redom, svim instancama, do Ministarstva za održivi razvoj i turizam (MORT).

"Obraćali smo se Komunalnoj policiji, odakle su nas uputili na Urbanističko-građevinsku inspekciju u Baru. Njima smo potom uputili prijavu za nelegalnu gradnju i zahtjev za hitno uklanjanje prepreke na koritu rijeke. Oni su odbili da prime našu prijavu i ljubazno nas uputili na MORT u Podgorici, iako su oni sami dio MORT-a”, kazali su iz barske URE.

Ističu da su, nakon aktuelizacije ovog problema, obratili i zvaničnom prijavom MORT-u.

"Nakon pojave glasina da su građani koji žive na jednoj strani rijeke samoinicijativno, da bi spriječili stradanje na pružnom prelazu u naselju Šušnj, podigli most kojim prelaze na drugu stranu obale, tj. na put koji je sagradio lokalni DPS, ali samo za građane koji žive sa ove druge strane obale, kao i nakon pojave sukoba između zavađenih građana sa jedne i druge strane mosta, uputili smo zvaničnu prijavu MORT-u. Odatle se niko nije osjetio nadležnim i rečeno nam je da se obratimo organima lokalne samouprave. Dakle, krug nenadležnih i neznavenih sada je bio zatvoren", objašnjavaju.

Dodaju da nevrijeme koje se desilo 28. septembra, kada je došlo do izlivanja nabujale Željeznice "na DPS put", bilo je samo "opomena i uvertira događaju od 15. oktobra u večernjim satima".

"Na teritoriji Opštine Bar samo te noći palo je 87l kiše po m2. “Rječica Željeznica pretvorila se u veliku nabujalu rijeku i njeno neočišćeno i mostom prepriječeno korito bilo je premalo da primi toliku količinu vode. Izlivanje se desilo ne samo na okolne puteve, već i na obližnja imanja i kuće građana. I sa jedne i sa druge obale. Ne samo to, nabujala rijeka i velika količina vode nosila je sve pred sobom dok je žurila ka svom ušću, pa je tako sve što joj je bilo na putu poplavljeno i odnijeto. Stradao je i most na šetalištu, kao i obližnji restoran".

Iz barske URE smatraju da o ozbiljnosti situacije i o tome kakvu je prepreku zapravo predstavljao ovaj, kako kažu, nestručno, nelegalno i neplanski podignut most, govori činjenica da je već sljedećeg dana u ranim jutarnjim časovima započeto sa njegovim rušenjem.

"Dakle, mora da se neko pronašao i odjednom shvatio da je nadležan za rušenje. Ali sada se postavlja pitanje - ko? Ko je rušio i o čijem trošku? Ko je odgovoran za nečinjenje i prebacivanje nadležnosti na nekog drugog? Ko će snositi krivicu zbog neblagovremenog reagovanja i troškova nastale štete? Ova i slična pitanja, postavićemo i zvaničnim putem svim gore pomenutim “nenadležnim” organima koji su učestvovali u kruženju i prebacivanju odgovornosti”, ističu.

Napominju da, ako su te institucije već dozvolile da most nikne bez njihovog znanja, i ako i pored prijava ništa nisu preduzele da ga uklone i spriječe poplavu i nastalu štetu, onda bi barem trebalo da znaju ko je rušio, po čijem nalogu i koliko je to koštalo.

"Tako ćemo valjda saznati i ko je bio odgovoran za postupanja po našim prijavama. A već znamo ko će sve to platiti. Oni koji već decenijama plaćaju nerad i javašluk nadležnih u Opštini Bar – Barani", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas