"nadležni uvidjeli da ga je neophodno preispitati"

Glavni grad stavlja van snage DUP "Zabjelo - Ljubović"

Uprava Glavnog grada se, kako navode, odlučila na taj potez nakon brojnih analiza i konsultacija sa stručnim licima, "a imajući u vidu da je prioritetna obaveza zaštita interesa stanovništva"

10825 pregleda 126 reakcija 7 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Na sjednici Skupštine Glavnog grada Podgorica koja će se održati 29. i 30. oktobra razmatraće se Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o Izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana "Zabjelo Ljubović" u Podgorici, kojom se navedeni DUP stavlja van snage, saopšteno je iz PG biroa.

Uprava Glavnog grada se, kako navode, nakon brojnih analiza i konsultacija sa stručnim licima za tu oblast, "a imajući u vidu da je prioritetna obaveza zaštita interesa stanovništva", odlučila na taj potez, budući da je, kako dodaju u saopštenju, zbog razvoja grada "došlo do negativnih pojava na tom području".

"Stoga su nadležni u Glavnom gradu uvidjeli da je važeći DUP neophodno preispitati, kako ne bi došlo do ugrožavanja javnog interesa daljom realizacijom planiranih sadržaja koja bi, bez sumnje, dovela do značajno veće izgrađenosti, broja stambenih jedinica i broja stanovnika od one koja je projektovana kroz predmetni planski dokument. Ovo bi, u krajnjem, značilo izuzetno nekvalitetne uslove za život i svakodnevno funkcionisanje građana ovog područja, problem sa nedostajućim sadržajima koji ne mogu ispratiti izuzetno gustu naseljenost u okviru ovog urbanističkog plana", navodi se u saopštenju.

Usvajanjem predloženog materijala, dodaju, odbornici će dati zeleno svjetlo Glavnom gradu da okonča proceduru razmjene zemljišta sa kompanijom Gradnja promet i porodicom koji su vlasnici parcele ispod Ljubovića, čime se stiču neophodni formalno-pravni uslovi da se umjesto još jedne stambene zgrade na tom mestu nađe nova zelena površina.

"Na ovaj način Glavni grad nastavlja sa kontinuitetnim zalaganjem za očuvanje ambijentalnih cjelina od posebnog značaja za Podgoricu, ali i ispunjavanje legitimnog očekivanja naših sugrađana u ovom pogledu. Podsjećamo, Glavni grad je iskazao ovo opredjeljenje i prilikom rješavanja problema na brdu Gorica, koji je odgovorio ozbiljnom izazovu i prijetnji nove stanogradnje, donoseći odluku o zabrani dalje gradnje na Gorici u kontaktnoj zoni gdje je prepoznata ta vrsta rizika", zaključuje se u saopštenju PG biroa.

Preporučujemo za Vas