Radović: Neprihvatljivo je kao osnovicu za utvrđivanje kumulativne incidencije u Budvi uzimati popis iz 2011.

“Najlakše je, kao što su i oni samo rekli, da “zatvore” svoje objekte do maja iduće godine i ostave bez posla preko 2000 radnika koje upošljavaju u toku zime. Ali moramo biti svjesni kakav bi to bio okidača za socijalne nemire i kakav bi to domino efekat stvorilo na i ovako uništenu ekonomiju Crne Gore"

18997 pregleda 88 reakcija 15 komentar(a)
Foto: RTV Budva
Foto: RTV Budva

Predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović (Demokrate) solidarisao se sa budvanskim ugostiteljima i podržao njihovo neslaganje da se ugostiteljski objekti zatvore na dvije sedmice.

“Kao predsjednik SO Budva i odgovoran predstavnik gradjana Budve, prije svega moram da istaknem izrazitu zabrinutost razvojem epidemiološke situacije u Budvi poslijednjih nedelja. Posebno uvažavam činjenicu da je ovakva situacija značajno doprinjela preopterećenju zdravstvenog sistema i sa posebnim poštovanjem i ogromnom zahvalnošću se obraćam svim našim zdravstvenim radnicima, bez izuzetka. Uvjeren sam da ovaj stav dijeli najveći broj mojih sugradjana koji se u ovoj specifičnoj situaciji ponaša odgovorno i poštuje sve mjere struke”, kazao je Radović.

Sa druge strane,kako je kazao, kao dugogodišnji ugostitelj “izražavam apsolutnu solidarnost sa ugostitrljima Budve koji su danas opravdano izrazili protest i neslaganje sa 15-dnevnim zatvaranjem ugostiteljskih objekata u Budvi”.

“Prije svega, neprihvatljivo je kao osnovicu za utvrdjivanje kumulativne incidencije u Budvi uzimati popis iz 2011. godine jer smo svi svjedoci trenda migracije i doseljavanja u Budvu koje traje nekih 15-ak godina i on godišnje po nekom nepisanom pravilu iznosi i preko 500 stanovnika više. Sem toga, u Budvi trenutno boravi i veliki broj nerezidenata, ali i odredjeni broj turista, što pokazuju i zvanični podaci. Sasvim je opravdano kao osnovicu uzeti podatke Monstata ili MUP-a, koji vode evidenciju o broju stanovnika i migracijama. Takodje se mora uvažiti značaj ugostitelja Budve kao najznačajnijeg faktora u privredi Crne Gore, koji osim što upošljavaju preko 5000 radnika, izdvajaju značajna sredstva po osnovu poreza, taksi i parafiskalnih nameta u budžet grada i države”, naglasio je Radović i dodao:

“Najlakše je, kao što su i oni samo rekli, da “zatvore” svoje objekte do maja iduće godine i ostave bez posla preko 2000 radnika koje upošljavaju u toku zime. Ali moramo biti svjesni kakav bi to bio okidača za socijalne nemire i kakav bi to domino efekat stvorilo na i ovako uništenu ekonomiju Crne Gore, koja je posebno pogodjena pandemijom i dvomjesečnom zabranom rada skoro svih djelatnosti u državi. Apsolutno se slažem sa stavom da zbog nekoliko neodgovornih pojedinaca ne smije ispaštati 98% odgovornih i savjesnih ugostitelja i gradjana, već je treba ići sa drakonskim kaznama ka onima koji ne poštuju mjere i preporuke IJZ i NKT. Još jednom pozivam NKT i IJZ da uvaže sugestije ugostitelja, koji se nalaze u jako teškoj situaciji i da još jednom razmotre metodologiju po kojoj utvrdjuju kumulativnu incidenciju, ali i krajnje poslijedice ovako oštre mjere ka samo jednoj privrednoj grani. Takodje im upućujem molbu da još jednom razmotre neophodnost zatvaranja vrtića i škola, a posebno škola u kojima se mjere zaista doslijedno sprovode. Na kraju, pozivam sve sugradjane na solidarnost i na poštovanje mjera i preporuka epidemiloga i infektologa, kako bismo sa što manje žrtava i poslijedica konačno izašli iz ovog košmara koji nam je stvorio virus COVID-19”, zaključio je Radović.

Bonus video: