ASK trgovao direktorici Ajfon od 1.470 eura: Posao bi joj bio otežan korišćenjem slabijeg

Agenciji je na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama MANS-u dostavila kopiju računa iz podgoričke prodavnice, iz kojeg se vidi da je riječ o modelu “iPhone 11Pro Max” u zlatnoj boji. To je trenutno najskuplji model mobilnog telefona na sajtu “iCentra”, a od tri verzije kada je riječ o veličini memorije, Agencija je izabrala srednju

57540 pregleda 1017 reakcija 92 komentar(a)
Perović, Foto: Miloš Rudović
Perović, Foto: Miloš Rudović

Agencija za sprečavanje korupcije trgovala je sredinom avgusta mobilni telefon vrijedan nepunih 1.470 eura, koji sada koristi direktorica Jelena Perović.

Zakonom o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja propisano je da su sve budžetske jedinice od dana raspisivanja izbora 20. juna bile dužne da na svojim internet stranicama postavljaju analitičke kartice.

Istu zakonsku obavezu imala je i Agencija, koja je u jednoj od analitičkih kartica prijavila da je gotovo 1.500 eura utrošila na telekomunikacionu opremu u podgoričkom “iCentru”.

Agenciji je na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama MANS-u dostavila kopiju računa iz podgoričke prodavnice, iz kojeg se vidi da je riječ o modelu “iPhone 11Pro Max” u zlatnoj boji.

To je trenutno najskuplji model mobilnog telefona na sajtu “iCentra”, a od tri verzije kada je riječ o veličini memorije, Agencija je izabrala srednju.

Ajfon 11
Ajfon 11foto: Goldgenie.com

Iz Agencije su kazali da su u skladu sa zakonskim procedurama kupili telefon, što su, ističu, zatim objavili na internet stranici u analitičkoj kartici, u cilju potpune transparentnosti.

“Taj uređaj je kupljen imajući u vidu kompleksnost informacionog sistema Agencije, koji sadrži veliku elektronsku bazu podataka i predmete u radu kojima je potreban elektronski pristup 24h. Pristup i vršenje operativnih funkcija u tako kompleksnom informacionom sistemu, su otežani korišćenjem starijih telefona slabije konfiguracije, što je bio razlog nabavke novog uređaja sa odgovarajućom veličinom RAM-a, skladišne memorije i displeja, i kojim je omogućen efikasan rad”, odgovorili su iz Agencije na pitanje “Vijesti” zašto je bio potreban upravo ovaj telefon.

Oni su potvrdili da telefon trenutno koristi direktorica.

Perović je na mjesto direktorice izabrana glasovima svih pet članova Agencije krajem jula.

Krajem avgusta održani su parlamentarni i lokalni izbori u pet opština - Andrijevici, Beranama Budvi, Kotoru i Gusinju.

Bonus video: