Gdje je potrošeno 139.000 eura, ulaganja nije bilo na desnom rukavcu

Ostali smo zatečeni objavljenim informacijama. Kao vlasnici kućica i zaljubljenici u ovu divnu prirodu, godinama unazad ne prepoznajemo gdje to Morsko dobro usmjerava sredstva koja ubira sa ovog prostora“, piše u reagovanju

6621 pregleda 49 reakcija 5 komentar(a)
Teško do kuća kad kiša padne, Foto: Privatna arhiva
Teško do kuća kad kiša padne, Foto: Privatna arhiva

Nevladino udruženje vlasnika objekata na Bojani pozvalo je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom da objasni gdje ulaže novac od ubiranja zakupa za korišćenje društvenog zemljišta na obalama rijeke.

U reagovanju na tekst “Nema nižih tarifa na Bojani, uskoro i rušenja”, objavljenom 4. oktobra, navode da od kada je Morsko dobro počelo da naplaćuje zakup zemljišta, na Bojani nije realizovana nijedna veća investicija u cilju poboljšanja kvaliteta života, izuzev radova na uklanjanju viška materijala sa ušća tokom prošle godine.

“Ostali smo zatečeni objavljenim informacijama. Kao vlasnici kućica i zaljubljenici u ovu divnu prirodu, godinama unazad ne prepoznajemo gdje to Morsko dobro usmjerava sredstva koja ubira sa ovog prostora“, piše u reagovanju.

Odgovarajući na ranija pitanja “Vijesti”, “Morsko dobro” je saopštilo da nije umanjilo godišnji zakup vlasnicima objekata na Bojani, imajući u vidu da se zakup na tom području ne odnosi primarno na obavljanje komercijalnih djelatnosti. Nedavno su dostavili opomene pred utuženje korisnicima lokacija na obalama Bojane koji nijesu zaključili ankes ugovora za 2020. godinu, i nijesu izmirili ovogodišnju naknadu za korišćenje morskog dobra. Korisnici lokacija upozoreni su da u što kraćem roku pristupe plaćanju zakupnine za ovu godinu kako bi izbjegli utuženje, a samim tim i raskid ugovora o korišćenju lokacije.

Naveli su da su po osnovu naknada za korišćenje privremenih objekata u 2019. godini, u Ulcinju ostvarili prihod u iznosu od 515.543,61 eura, dok su u 2020. prihodovali 348.745,73 eura.

Vlasnici, uz uvažavanje angažmana Morskog dobra, ukazuju da informacije u objavljenom tekstu nijesu jasne i precizne.

“Naime, navodi se da je ove godine uloženo 178.726 eura. Pod stavkom trajno uređenje utrošeno je 38.997 eura, od čega za usluge izrade i postavljanja zaštitnih konstrukcija za očuvanje pješčanih dina na Velikoj plaži 18.997, a za tamponiranje makadamskih prilaznih puteva u zaleđu Velike plaže u dužini od 500 metara, 20 hiljada eura. Četrdeset eura po metru je prilično skup tampon, a uz to investirano je na Velikoj plaži“, navodi se reagovanju.

Vlasnici stoga mole da im Morsko dobro kaže gdje je utrošeno preostalih 139.729 eura, jer tvrde da ulaganja na desnom rukavcu Bojane nije bilo. U JP saopštili su tada da su za usluge održavanja čistoće, hortikulture i javne rasvjete, izdvojili skoro 140 hiljada eura.

“Morsko dobro je ove godine insistiralo da se izvrši uplata naknada najkasnije u septembru, ali put na desnoj strani obale ove godine nije nasut i gotovo je nemoguce doći do naših kućica. U prilogu šaljemo fotografije puta od 15. oktobra. Takođe, svakodnevno bager vrši ispumpavanje pijeska iz Bojane. Na obalama su napravljene velike dine koje vjetar vec mjesecima raznosi, umjesto da se pijeskom naspu plaže na ostrvu koje bukvalno nestaju pored našim očima“, piše u reagovanju.

Navode i da se objekti HTP Ulcinjska rivijera u kontinuitetu nalaze na udaru talasa.

“I pored loših uslova, mnogo ljudi provodi sve više vremena ovdje, a oko 20 porodica stalno je naseljeno. Kad već Morsko dobro smatra da ne treba da smanji zakupnine, vjerujemo da treba transparetno i namjenski da troši novac. U prvom redu, da uredi pristupne puteve i riješi pitanje smeća, vode i kanalizacije, jer je 21. vijek“, saopštili su vlasnici objekata na Bojani.

Bonus video: