Pomažu djeci i u doba korone

Sa tom praksom, započetom u martu, nastavili su i početkom nove školske godine, a trudiće se, kako poručuju, da za vrijeme trajanja epidemije pomognu, koliko je to u njihovoj moći, da korisnici Centra i njihove porodice što je moguće lakše prebrode trenutnu situaciju

3079 pregleda 38 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Defendologija
Foto: Defendologija

Koronavirus je promijenio rad Defendologija centra iz Nikšića, jedinog licenciranog Dnevnog centra za djecu sa problemima u ponašanju u Crnoj Gori.

Iako je rad organizovan najviše kroz online komunikaciju, uspijevali su da priskoče u pomoć djeci romske i egipćanske (RE) populacije i pomognu im oko novog načina učenja, ali i njihovim roditeljima uruče pakete hrane i higijenskih sredstava.

Sa tom praksom, započetom u martu, nastavili su i početkom nove školske godine, a trudiće se, kako poručuju, da za vrijeme trajanja epidemije pomognu, koliko je to u njihovoj moći, da korisnici Centra i njihove porodice što je moguće lakše prebrode trenutnu situaciju.

“Znajući da veliki broj porodica nema elementarne uslove za život, te da je i online metod pohađanja nastave za neke od njih bio posebno težak i nedovoljno jasan, stručni tim Defendologija centra je putem online mreža djeci pružao pomoć u savladavanju školskog gradiva kako ne bi zaostajali za drugom djecom. Ponovna zatvaranja škola u Nikšiću takođe su podrazumijevala dodatne napore da se djeci osigura neometano pohađanje nastave, ali i psihološka pomoć i podrška“, kazala je za “Vijesti“ Jelena Milić, direktorica Dnevnog centra.

Kada je to situacija dozvoljavala, uz poštovanje mjera NKT-a, radili su individualno i grupno sa djecom u prostorijama Centra.

Prema riječima Milić, imajući u vidu činjenicu da korisnici Centra velikim dijelom nemaju zaposlenje i da preživljavaju od prikupljanja sekundarnih sirovina i rada za dnevnicu, realizovali su veliki broj donacija u hrani i higijeni, zahvaljujući podršci međunarodne organizacije “Save the children” iz Sarajeva. Pomenuta organizacija je obezbijedila i kompletan školski pribor za 55 korisnika, dok je u Dnevnom centru uručena donacija od 40 paketa hrane i higijene kroz projekat koji realizuje NVO “Pravni centar“.

Tu je i podrška Nacionalne kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima. U Centru su ovog mjeseca obilježili Međunarodnu sedmicu djeteta, pa su korisnici kreativnim radovima pokazali šta je to što ih čini srećnim.

Kako bi mališanima približili važnost održavanja distance i korišćenja zaštitnih maski i sredstava za higijenu, uradili su adekvatan ram, a sve u cilju, kako je kazala Milić, da djeca shvate važnost poštovanja mjera da bi zaštitila svoje, kao i zdravlje porodica.

Tokom oktobra obezbijedili su ultrazvučne preglede dojki za deset korisnica.

Bonus video: