Bralić: Monitor je glas mira, razuma i normalnosti

"Čuvanjem građanske Crne Gore svih vjera i nacija svjedočio je o brojnim zločinima i branio multivjerski i multietnički karakter, na kojem jedino može da počiva i savremena Crna Gora"

2202 pregleda 4 komentar(a)
Izet Bralić, Foto: SDP
Izet Bralić, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) povodom tri decenije lista Monitor, svim sadašnjim i bivšim novinarima, osnivačima i utemeljivačima, njegovim čitaocima čestitala je jubilej.

"Devetnaestog oktobra 1990. godine, u osvit godina sukoba, ratova i zlog vremena, nastao je nedjeljnik Monitor kao glas mira, razuma i normalnosti, suprotstavljen mašineriji mržnje pokrenutoj da razbije onu veliku zajedničku domovinu, u kojoj su svi njeni narodi dostigli najveći stepen civilizacijskog razvoja u njihovoj istoriji", navodi se u čestitki predsjednik Glavnog odbora SDP-a Izeta Bralić.

Monitor je, kako je podsjetio, jedan od rijetkih u tom vremenu stao na branik prava, časti i slobode Crne Gore, kao otpor njenom negiranju i satiranju od strane arhitekata i izvođača tadašnje velikosrpske politike.

"Čuvanjem građanske Crne Gore svih vjera i nacija svjedočio je o brojnim zločinima i branio multivjerski i multietnički karakter, na kojem jedino može da počiva i savremena Crna Gora".

Bralić je naveo da želi da Monitor i u novom vremenu, kao što je to uvijek činio, brani demokratiju i pravdu ukazujući na sve devijacije društva, političkog sistema i njegovih aktera koji su zarobili ovu državu, jer je jasno, a to je i staro – antičko pravilo, da je "pravda temelj svake države".

Želimo takođe da Monitor nikada ne zaboravi ni na pošast nacionalizma i velikodržavlja, čija se reinkarnacija nagovještava i nažalost kroz brojne primjere i konkretno dešava, a njegovi stari-novi protagonisti se danas groteskno predstavljaju kao nosioci progresivnih promjena i ukupnog napretka društva. Uvjereni smo da će Monitor biti na visini izazova i novog vremena, i da će biti jednako brana i autokratiji i nacionalizmu, kao tradicionalnim ovdašnjim neprijateljima demokratije, razvoja po mjeri građanina i evropske budućnosti ovih prostora", zakjlučio je Bralić.

Bonus video: