NVO Mladi Romi dostavili školski pribor za RE učenike

Time je zvanično počela da radi kancelarija za saradnike u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju, koja je opremljena uz podršku Romacted programa koji finansira Evropska unija, a implementira Savjet Evrope u saradnji sa NVO Mladi Romi

2084 pregleda 87 reakcija 2 komentar(a)
NVO Mladi Romi, Foto: NVO Mladi Romi
NVO Mladi Romi, Foto: NVO Mladi Romi

NVO Mladi Romi je posjetila Osnovnu školu „Radomir Mitrović“ u Beranama, gdje je kroz program podrške obrazovanju uz pomoć Romskog obrazovnog fonda dostavljen školski pribor za RE učenike.

Time je zvanično počela da radi kancelarija za saradnike u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju, koja je opremljena uz podršku Romacted programa koji finansira Evropska unija, a implementira Savjet Evrope u saradnji sa NVO Mladi Romi.

Izvršni direktor NVO Mladi Romi Samir Jaha kazao je da će ova organizacija i u narednom periodu nastaviti da pomaže RE učenicima škole „Radomir Mitrović“.

- Školske 2020/2021. dvanaestoro beranskih RE učenika je nakon pet godina upisalo srednju. Za to su zaslužni posvećeni nastavnici, mentori, rukovodstvo ove škole. Uvjeren sam da ćemo i ove godine imati dobru saradnju i zapažene rezultate – naglasio je Jaha.

Direktor škole Radomir Jočić zahvalio se Savjetu Evrope i NVO Mladi Romi.

- Današnji sastanak smatram nastavkom dobre saradnje. Hvala Vama i Savjetu Evrope. Naša škola zahvalana je i na programu podrške koji Vaša organizacija sprovodi u saradnji sa Romskim obrazovnim fondom, a koji RE đacima omogućava mentorsku pomoć. Ove godine odabrano je pet mentora. Vjerujemo da će njihov rad dati rezultate, kao što je to bilo i prethodne školeske godine kada je 12 RE učenika upisalo srednju školu. Takođe smo uvjereni da će im ovih 29 kompleta pribora dobro koristiti i da će im kancelarija služiti kao lijepo mjesto okupljanja – kazao je Jočić.

Nastavnik i mentor Nikola Raičević zadovoljan je programom koji se u OŠ „Radomir Mitrović“ realizuje drugi put.

- Saradnja koju imamo sa NVO Mladi Romi uvijek je bila na dobrom nivou po svim pitanjima koja se tiču RE djece. Kao mentor sam jako zahvalan jer ovaj program podrške mnogo znači našoj djeci – rekao je Raičević.

Petrit Amurlahu, saradnik u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju, nije krio zadovoljstvo zbog posjete školi.

- Hvala Vam što ste došli i omogućili unapređenje našeg rada. Hvala direktoru škole što nam je obezbijedio prostoriju. Sada ćemo razgovore sa djecom i roditeljima voditi u prijatnom ambijentu. Nadam se da će se đaci više truditi i da ćemo i ove godine imati još bolji učinak – kazao je Amurlahu.

NVO Mladi Romi, opremila je i kancelarije u Osnovnoj školi „Mileva Lajović Lalatović“ u Nikšiću i „Blažo Jokov Orlandić“ u Baru. Sva sredstva za opremanje kancelarija obezbijeđena su kroz Romacted program koji finansira Evropska unija, a implementira Savjet Evrope u saradnji sa NVO Mladi Romi.

Bonus video: