Krivična prijava zbog krivolova na Skadarskom jezeru

"Naredbom o ribolovnim zabranima, lovostaju i minimalnim veličinama riba i drugih vodenih organizama ispod kojih je zabranjen ulov, utvrđen je lovostaj na jegulju u periodu od 1.septembra do 1. decembra..."

5700 pregleda 241 reakcija 11 komentar(a)
Skadarsko jezero (Ilustracija), Foto: Vijesti/Savo Prelević
Skadarsko jezero (Ilustracija), Foto: Vijesti/Savo Prelević

Green Home i Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) su podnijele krivičnu jedne osobe zbog sumnje da je izvršio krivično djelo, nezakonit ribolov.

"Na društvenoj mreži Facebook "Podržimo domaće - Podržimo male proizvođače u Crnoj Gori", objavljene su fotografije svježe ulovljene sitne i krupne jegulje iz Skadarskog jezera, koja se otvoreno nudi na tržištu, a u vrijeme trajanja ribolovnog zabrana na jegulju. Naime Naredbom o ribolovnim zabranima, lovostaju i minimalnim veličinama riba i drugih vodenih organizama ispod kojih je zabranjen ulov, utvrđen je lovostaj na jegulju u periodu od 1.septembra do 1. decembra, i upravo u ovom periodu je neophodno pooštriti kontrolu krivolova", navodi se u saopštenju Green Home i CZIP.

Dodaju da je u oblasti krivolova dostignuta je visoka crna tačka kriminaliteta, te da je hitno potrebno ojačati lovočuvarske, inspekcijske i policijske službe.

"Podsjećamo nadzorne organe da su dužni da posebno obrate pažnju kako na nadzor i kotrolu, ne samo na terenu, već i na komercijalnim grupama socijalnih mreža, kako se ovakva krivična djela ne bi ponavljala. Takođe, apelujemo na građane da se prema prirodnom bogatstvu koje imam ponašaju odgovorno, da pošuju zakone i propise koji se tiču lovnog zabrana".

Green Home i CZIP poručuju da ukoliko se ovakvi slučajevi hitno ne procesuiraju, da je ponavljanje ovakvih krivičnih djela neminovno, što će dovesti do značanog smanjenja populacije ove vrste u Skadarskom jezeru, i povlačenju odgovornosti kada je u pitanju proces pristupanja Crne Gore ka Evropskoj uniji.

"Jegulja je značajna vrsta, ne samo sa aspekta biologije, već je i ekonomski važna. Sa druge strane, veoma je ugrožena i nalazi se na IUCN crvenoj listi ugroženih vrsta, nalazi se na Anex-u III Barcelonske konvencije, zbog čega je strogo propisana Direktiva o jegulji, a i postoje preporuke od strane Europske unije, za njenim stalnim monitoringom. Ovo se posebno odnosi na migratorni period kada jegulja kreće ka Sargaskom moru radi mrijesta".

Bonus video: