Do standardizacije kolašinskog lisnatog sira uz podršku Kraljevine Norveške

U okviru projekta "Norveška za vas – Crna Gora", Kraljevina Norveška je u saradnji sa UNOPS-om izdvojila više od 240.000 dolara za projekte unaprijeđenja poslovanja koji će doprinijeti povećanju održivosti i konkurentnosti malih biznisa i otvaranju novih radnih mjesta u 16 opština

2134 pregleda 43 reakcija 0 komentar(a)
Foto: NVO Klasterska incijativa
Foto: NVO Klasterska incijativa

U oviru projekta "Standardizacija poljoprivredne proizvodnje u ruralnim oblastima" danas je 10 kolašinskih proizvođača lisntog sira potpisalo ugovore o donaciji duplikatora za mlijeko.

Projekat, koji sprovodi NVO Klasterska Inicijativa u saradnji sa Udruženjem proizvođača kolašinskog lisnatog sira finansira Kraljevina Norveška finansira sa 40.100 dolar.

Cilj je standardizacija proizvodnje kolašinskog lisnatog sira na 50 poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije opština Kolašin i Mojkovac.

Na taj način biće donirana oprema, u okviru koje je 10 duplikatora, 14 muzilica, 40 kompleta posuđa od inoxa, termometri ...

"NVO Klasterska Inicijativa već duži niz godina uspješno sprovodi projekte koji se tiču ruralnog razvoja, ravnomjernog regionalnog razvoja i zaštite životne sredine. Organizacija će i u budućnosti nastaviti aktivno da saradjuje sa svim činiocima razvoja i kroz ovakve projekte pomagati seoska domaćinstva i poljoprivredne proizvođače iz navedenih opština i tako ih osnažiti i na pravi način usmjeriti na ekonomski održiv i stabilan rast i razvoj, kao što je to aktivno radila i u prethodnom periodu", rekao je izvršni direktor "Klasterske inicijative" Milovan Vlahović.

Poljoprivredni proizvođači obuhvaćeni projektom su prošli i kroz seriju radionica koje su za cilj imale upoznavanje sa specifikacijom o oznaci porijekla kolašinskog lisnatog sira, primjenom specifikacije u procesu proizvodnje lisnatog sira kao i načinom korišćenja opreme obezbijeđenje projektom.

"U okviru poziva za finansiranje projekata podrške poslovanju, Kraljevina Norveška nastoji da doprinese unaprijeđenju poslovanja koje će doprinijeti povećanju održivosti i konkurentnosti malih biznisa i otvaranju novih radnih mjesta. Kroz podršku proizvođačima u Kolašinu i Mojkovcu, proizvodnja kolašinskog lisnatog sira biće profesionalizovana, a njen obim povećan, što će doprinijeti razvoju poljoprivrede ovog kraja”, rekao je menadžer projekta "Norveška za vas - Crna Gora" Armen Čekić.

Na donaciji i prepoznavanju značaj poljoprivrednog proizvođača u privrednom i društvenom životu opština Kolašin i Mojkovac, a donatorima i realizatorima projekta zahvalio je i potpredsjednik Opštine Danilo Medenica.

U okviru projekta "Norveška za vas – Crna Gora", Kraljevina Norveška je u saradnji sa UNOPS-om izdvojila više od 240.000 dolara za projekte unaprijeđenja poslovanja koji će doprinijeti povećanju održivosti i konkurentnosti malih biznisa i otvaranju novih radnih mjesta u 16 opština.

Bonus video: