RAZGOVARAO sa nezadovoljnim žiteljima Donje Lastve

Komnenović: Opština će štititi prava građana

Predsjednik Opštine Željko Komnenović obećao je da će lokalna uprava ispitati mogućnosti obezbjeđivanja alternativnog puta investitoru, a da bi u međuvremenu bilo važno da investitor poštuje ograničenja u smislu tonaže, što će kontrolisati nadležni opštinski organi

3145 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Tivat
Sa sastanka, Foto: Opština Tivat

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović organizovao je sastanak svih strana uključenih u spor koji traje posljednjih nekoliko dana, zbog rušenja postojećeg i gradnje novog objekta u Donjoj Lastvi u ulici VII kvart.

"Namjera mi je, da aktivnim uključivanjem svih strana, nadležnih organa i institucija, riješimo problem na korist, u prvom redu mještana ove ulice, a zatim i investitora", kazao je Komnenović.

On je u svojoj kancelariji okupio mještane VII kvarta, predstavnike investitora firme "IP Invest", opštinskih Sekretarijata za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj i Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost, Uprave za inspekcijske poslove, Komunalne policije Opštine Tivat i Odjeljenja bezbjednosti Tivat.

Mještani VII kvarta Zoran Nikolić i Marija Nikolić, kako je saopšteno iz Opštine Tivat, iskazali su nezadovoljstvo zbog situacije u kojoj su se našli stanovnici ove ulice.

U prvom redu ukazali su na specifičnost puta, koji takav kakav jeste, onemogućava prolaz većih građevinskih mašina, a po njihovim rječima bi mogao biti oštećen.

Druga tačka sporenja jeste stav mještana da je idejno projektno rješenje objekata koji bi trebalo da se grade u njihovom susjedstvu, u suprotnosti da izdatim urbanističko-tehničkim uslovima i DUP-om Donja Lastva, te da se izgradnjom planiranih objekata prekoračava planom dozvoljena maksimalna izgrađenost.

Mještani su podnijeli tužbu Upravnom sudu za ukidanje rješenja o izdatoj saglasnosti glavnog državnog arhitekte na takvo idejno riješenje, ali i zahtjev za oduzimanja licence arhitektama koje stoje iza projekta "Gemini", a koji po riječima Nikolića nije u skladu sa izdatim urbanističko-tehničkim uslovima.

Sekretarka Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost Tatjana Jelić upoznala je prisutne sa opštinskim odlukama o putevima i regulaciji saobraćaja, kojima je na opštinskim putevima dozvoljeno kretanje vozila teških do pet tona, dok se na zahtjev investitora može izdati saglasnost i na kretanje teretnih vozila težine do 12 tona.

"Sa druge strane, ako se put nalazi u takvom stanju da se na njemu ne može odvijati saobraćaj, ili se nanosi šteta putu, nadležni inspekcijski organ lokalne uprave može zabraniti saobraćaj na tom dijelu puta", istakla je Jelić.

Ivan Peković ispred "IP investment" naveo je da je na lokaciju poslata mehanizacija manje tonaže, kako se put ne bi oštetio, te prisutne upitao zašto ne može dobiti pristup svom placu i svom objektu, te na njemu u skladu sa pribavljenom dokumentacijom izvesti radove rušenja.

Na terenu su proteklih dana bili prisutni i službenici Uprave za inspekcijske poslove i Komunalne policije Opštine Tivat, ali i pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Tivat, budući da je došlo do spontanog okupljanja građana, koji su na ovaj način sprečavali izvođenje građevinskih radova na predmetnim parcelama.

Načelnik OB Tivat Dragan Kontić, podsjetio je kako je u ovakvim slučajevima policija dužna izaći na teren i upozoriti građane da poštuju zakon i propise.

Predsjednik Opštine Željko Komnenović obećao je da će lokalna uprava ispitati mogućnosti obezbjeđivanja alternativnog puta investitoru, a da bi u međuvremenu bilo važno da investitor poštuje ograničenja u smislu tonaže, što će kontrolisati nadležni opštinski organi.

Takođe, kako je istakao, lokalna uprava će biti u stalnom kontaktu sa mještanima i prevashodno štiti njihova prava.

"Bez obzira na neka loša rješenja predviđena Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, mi smo dužni poštovati zakone ove države i moramo pronaći modalitet da kao lokalna uprava izađemo u susret, u mjeri u kojoj je to moguće, zahtjevima obije strane", zaključio je Komnenović.

Bager koji je angažovao "IP Invest" danas je počeo rušenje stare kuće koja se nalazi na mjestu jedne od dvije nove zgrade koje bi u VII kvartu trebala da gradi ta kompanija.