U cijelom Baru osam parking mjesta za osobe s invaliditetom

U Baru je 179 pristupnih rampi za osobe s invaliditetom, nedostaju još 164. Građani čupaju znake za parking mjesta za OSI da bi ostavili svoj auto

19239 pregleda 62 reakcija 13 komentar(a)
Nije poznato kako su postavljeni znakovi završavali na ulici, Foto: Privatna arhiva
Nije poznato kako su postavljeni znakovi završavali na ulici, Foto: Privatna arhiva

Baranin Branko Pepđonović trinaest godina je korisnik kolica. Za to vrijeme, kako je rekao “Vijestima”, u gradu je urađeno malo da se njemu i drugim osobama sa invaliditetom omogući nesmetano kretanje, ali i parkiranje.

Iz Opštine su redakciji saopštili da su tokom proteklih godina izgradili 179 pristupnih rampi, da nedostaju još 264. Kazali su i da u gradu postoji osam parking mjesta za OSI, a da nedostaje još 26 puta toliko - 210. Pepđonović kao korisnik kolica nije zadovoljan urađenim.

“Prije tri godine su počeli da rade silazne rampe i parking mjesta, ali se stalo sa tim, nakon čega su ljudi počupali znakove i niko nije odgovarao. To malo što je urađeno je urađeno tako loše, da se bez pomoći drugog lica vrlo teško popnemo na trotoar. I parking mjesta za OSI u Baru skoro da nema, i to malo što ima, parkira ko stigne, a na poziv komunalne, kažu da nisu nadležni. Vozači nemaju saobraćajnu kulturu, a iz Opštine nas očigledno smatraju građanima drugog reda, jer je svaki drugi grad na primorju riješio ovo pitanje”, ispričao je on “Vijestima”.

Pepđonović
Pepđonovićfoto: Privatna arhiva

Iz Opštine Bar podsjetili su da je još u decembru 2013, u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, usvojen Lokalni plan akcije u oblasti invalidnosti (LPA), prema kojem je, kako su kazali iz kabineta Dušana Raičevića, utvrđeno da je izgrađeno 179 rampi, “dok je ocijenjeno nedostajućim još 264 rampe”.

“Od 2017. Opština je u kontinuitetu radila na izgradnji silaznih rampi, tako da je kroz rekonstrukciju javnih površina na prostoru MZ Bar I, tj. užem centru grada, izgradila 42 nove silazne rampe, dok je samo u 2020, kroz izgradnju novih saobraćajnica i rekonstrukciju postojećih, izgradila 76 silaznih rampi. U okviru izgradnje saobraćajnice u Ulici bratstva i jedinstva na Velikom pijesku, izgrađene su 54 silazne rampe, a slične aktivnosti realizovane su i na ostalim saobraćajnicama i javnim površinama koje su se izgrađivale”, kazali su iz Opštine, dodajući i da će u okviru izgradnje nove saobraćajnice, u naselju Ilino, biti postavljeno osam silaznih rampi.

Danilo Rondović iz udruženja “Paraplegičari Bar” kritikovao je nedavno nadležne u vezi sa urađenim poslovm - obilježavanjem parking mjesta za OSI i pristupnih rampi.

“U toku izvršenja ugovorenih obaveza firme koja je dobila posao ‘Alfa projekt’ iz Podgorice, postavljeni su znakovi pored parking mjesta, završeno je bilo vertikalno obilježavanje parking mjesta i djelimično, dosta nestručno urađen samo dio spuštenih rampi za osobe u kolicima”, rekao je on, dodajući da se nakon toga stalo sa realizacijom i da ni nakon tri godine nemaju obilježena parking mjesta za OSI. I on, kao Pepđonović, podsjeća da su tada postavljeni znakovi polomljeni ili “čupani”.

Iz Opštine su kazali da je, prema LPA, realizovano osam pristupnih parkirališnih mjesta i da nedostaje još 210.

“Preporučeno je da bude obilježeno i izuzeto pet odsto od ukupnog broja parking mjesta, iako su bila prisutna mišljenja da je taj broj veći od realnih potreba, s obzirom na broj lica, i na postojeću plansku dokumentaciju”, rekli su “Vijestima” iz Opštine.

Dodali su i da je, prema LPA, bilo predviđeno postavljanje 262 vertikalna znaka i 289 znakova horizontalne signalizacije. Od planiranih 262 vertikalna znaka, postavljena su 155 stuba sa saobraćajnim znakom.

“Dok je horizontalne signalizacije postavljeno u značajno manjem broju, svega par desetina i znatno manje od plana. Realizacija poslova ometana je od strane postojećih korisnika parkinga, tj. parkiranih vozila na mjestima gdje su planirana obilježavanja ili nekih stečenih prava i navika iz prethodnog perioda, a isti nisu utvrđeni detaljnim planovima”, kazali su iz Opštine.

Znaci su postavljeni na parkinzima koji gravitiraju Ulici maršala Tita, Ulici Jovana Tomaševića, 24. novembra, Jovana Stojanovića, Ulici Mila Boškovića, Branka Čalovića, Vojvode Maša Đurovića, Popa Dukljanina, prostornim zahvatima DUP-a “Topolica II”, “Topolica - Bjeliši”, “Topolica III”.

“Vertikalna signalizacija se sastojala iz stuba i saobraćajnog znaka, pričvršćenim na stubu ispred parking mjesta, dok smo sada svjedoci da je najveći dio znakova uklonjen, da li iz razloga vandalizma, povrede interesa nekog od vlasnika poslovnih ili stambenih objekata ili zbog udara vjetra ili neadekvatne veze stuba i znaka, ostaje da se utvrdi u postupcima koji u kontinuitetu sprovode nadležne inspekcijske službe na nivou lokalne uprave”, rekli su iz Opštine.

Dodali su i da će nastaviti da sprovode aktivnosti u ovoj oblasti, “u skladu sa zakonskim obavezama prateći opravdanost potreba utvrđenih akcionim planovima i planskom dokumentacijom”.

“I u kontinuitetu ukazivati na neodgovoran odnos pojedinaca koji svojim činjenjem dovode do štete na javnim dobrima čiji su korisnici svi građani”, rekli su iz kabineta Raičevića.

Na pitanje da li je i koliko prekršajnih naloga u proteklih pet godina napisala komunalna zbog nepropisnog parkiranja na mjestima koja su predviđena za OSI i da li su sankcionisani oni koji su, kako navode sagovornici “čupali” znakove za parking mjesta za OSI, iz Opštine su kazali da je za pet godina izdato 27 prekršajnih naloga, od čega je 12 izdato u toku 2019. godine i 15 u toku ove.

OSI mogu u zgradu Opštine, Dom kulture...

Na pitanje da li su na nivou barske opštine za OSI prilagođeni objekti u javnim institucijama, iz kabineta Raičevića kazali su da su pristupne rampe za lica sa smanjenom pokretljivošću postavljene na ulazu zgrade Opštine, a da su propisni rukohvati postavljeni i na ulazu u Građanski biro, i na ulaz u prostorije matičara. Pristupna rampa, kako su kazali, postavljena je i na ulazima Doma kulture “Vladimir Popović Španac” i Galerije “Velimir Leković”.

Iz Opštine su kazali i da su od marta do maja, za vrijeme prvog talasa epidemije koronavirusa i prekida neposrednog rada šalterskih službi, adaptirali prostoriju Građanskog biroa i da je tu napravljena posebna pristupna rampa sa rukohvatima, taktilne staze za osobe sa oštećenjem vida, da je instaliran poseban šalter za OSI, postavljeni natpisi na Brajevom pismu.

“A u prostoru oko Građanskog biroa adaptiran je i poseban parking prostor sa silaznom i uzlaznom rampom”, rekli su iz Opštine.

Dodaju i da su u saradnji sa Organizacijom slijepih za Bar i Ulcinj i Udruženjem paraplegičara Bara dogovorili da u dalje projektovanje budu uključeni i članovi tih organizacija i udruženja i njihovi krajnji korisnici.

Bonus video: