Potrebna intenzivnija saradnja u okviru A5 zbog pandemije

Načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju i odbrambenu diplomatiju, Žana Špadijer je kazala da pandemija COVID-19 i njene posljedice iziskuju intenzivniju međunarodnu saradnju u okviru A5 inicijative

1436 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Pandemija COVID-19 osnažila je potrebu intenzivnije saradnje u okviru Američko-jadranske povelje (A5), ocijenjeno je na onlajn sastanku političkih direktora ministarstava odbrane država članica i posmatrača te inicijative.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na sastanku, koji se održava u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine tom odbrambenom inicijativom, učestvovala je načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju i odbrambenu diplomatiju, Žana Špadijer.

Ona je istakla da A5 predstavlja značajan forum za promovisanje evroatlantskih aspiracija, kao i snažan instrument jačanja regionalne saradnje u domenu odbrane.

„Takođe, izrazila je i posvećenost nastavku dobrosusjedske saradnje, i istakla da uspješni integracioni procesi Zapadnog Balkana ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO predstavljaju najbolju garanciju za održavanje dugoročnog mira i stabilnosti kako u regionu, tako i cijeloj Evropi“, kaže se u saopštenju.

Špadijer je kazala da pandemija COVID-19 i njene posljedice iziskuju intenzivniju međunarodnu saradnju u okviru A5 inicijative.

Ona je naglasila da pomoć koju Sjedinjene Američke Države pružaju državama u regionu i Evropi, potvrđuju transatlantsko jedinstvo i solidarnost, i istakla važnost ujedinjenog djelovanja protiv svih savremenih izazova bezbjednosti, upravo kroz zajedničke aktivnosti u okviru regionalnih inicijativa.

Tokom sastanka razmatrani su aktuelni bezbjednosni i politički izazovi izazvani pandemijom COVID-19, njenim uticajima na region, kao i značaju Američko-jadranske povelje za jačanje partnerstava, dobrosusjedskih odnosa i podsticanje procesa evroatlanskih integracija.

„Na sastanku je zaključeno da bi prioritet svih država članica ove inicijative trebalo da bude bliska saradnja, zasnovana na jačanju povjerenja i solidarnosti, a sve sa ciljem očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: