POMOĆ U BORBI PROTIV PANDEMIJE

NATO šalje respiratore Crnoj Gori

Crna Gora je jedna od tri zemlje članice sa zapadnog Balkana koje će dobiti pomoć ove vrste

21290 pregleda 560 reakcija 45 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NATO će do kraja ovog ili sljedećeg mjeseca isporučiti Crnoj Gori respiratore u cilju borbe protiv koronavirusa, navodi se na njihovom sajtu.

Crna Gora je jedna od tri zemlje članice sa zapadnog Balkana koje će dobiti pomoć ove vrste.

"Tokom oktobra i novembra, NATO saveznice Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija dobiće desetine respiratora i ukupno oko 1,5 miliona eura u medicinskim zalihama iz Povjereničkog fonda za odgovor na pandemiju. To je uslijedilo nakon zahtjeva za pomoć ove tri zemlje NATO Evroatlanskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC)," navodi se u saopštenju. Albanija je nedavno dobila 60 respiratora, koji se nalaze u Italiji a koji će uskoro biti isporučeni.

NATO je uspostavio zalihe medicinske opreme kako bi mogao da pruži hitnu podršku zemljama članicama ili partnerskim državama kojima je potrebna. Trgovina i skladištenje opreme obavlja se preko NATO Agencije za podršku i nabavke (NSPA).

Iz Alijanse je saopšteno da je nekoliko saveznica dalo vrijedne donacije fondu, uključujući respiratore iz SAD i Mađarske, i lične zaštitne opreme iz Njemačke.