NATO šalje respiratore Crnoj Gori

Crna Gora je jedna od tri zemlje članice sa zapadnog Balkana koje će dobiti pomoć ove vrste

23672 pregleda 560 reakcija 45 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NATO će do kraja ovog ili sljedećeg mjeseca isporučiti Crnoj Gori respiratore u cilju borbe protiv koronavirusa, navodi se na njihovom sajtu.

Crna Gora je jedna od tri zemlje članice sa zapadnog Balkana koje će dobiti pomoć ove vrste.

"Tokom oktobra i novembra, NATO saveznice Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija dobiće desetine respiratora i ukupno oko 1,5 miliona eura u medicinskim zalihama iz Povjereničkog fonda za odgovor na pandemiju. To je uslijedilo nakon zahtjeva za pomoć ove tri zemlje NATO Evroatlanskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC)," navodi se u saopštenju. Albanija je nedavno dobila 60 respiratora, koji se nalaze u Italiji a koji će uskoro biti isporučeni.

NATO je uspostavio zalihe medicinske opreme kako bi mogao da pruži hitnu podršku zemljama članicama ili partnerskim državama kojima je potrebna. Trgovina i skladištenje opreme obavlja se preko NATO Agencije za podršku i nabavke (NSPA).

Iz Alijanse je saopšteno da je nekoliko saveznica dalo vrijedne donacije fondu, uključujući respiratore iz SAD i Mađarske, i lične zaštitne opreme iz Njemačke.

Bonus video: