Ne zna se adresa dokumenata za dron

Komandir Janković tvrdi da je dokumentacija o donaciji u Komunalnoj policiji. Šef Komunalne policije Miloš Novović tvrdi da u toj službi nema traga donaciji Uprave carina

16410 pregleda 4 komentar(a)
Dron “Q500 Typhon”, Foto: Shutterstock
Dron “Q500 Typhon”, Foto: Shutterstock

Dron, koji je Uprava carina donirala Komunalnoj policiji Podgorice 2018, i dalje je u Službi zaštite i spasavanja, kazao je “Vijestima” komandir vatrogasaca Goran Janković.

On je kazao da je ta letjelica zavedena u dokumentima magacina, a da su je iz Komunalne policije pozajmili vatrogascima.

“To je imovina Glavnog grada, kao što mi dajemo vozila drugim službama, tako je nama ustupljen dron. Koristili smo ga ljetos”, kazao je Janković.

On je naveo da je “dron papirološki u Komunalnoj policiji”, dodajući da novinar može da dođe da se uvjeri da je kod njih letjelica.

Međutim, iz Komunalne policije “Vijestima” je saopšteno da na pitanja u vezi sa dronom i dalje imaju isti odgovor kakav su nam dali u junu 2020: ta služba Glavnog grada ne raspolaže informacijama u vezi sa letjelicom.

“S razloga što ova posebna služba Glavnog grada nije u posjedu bespilotne letjelice - drona, model Q500 Typhon iz 2018, niti raspolaže dokumentacijom u vezi sa eventualnim ustupanjem istog od strane Uprave carina Crne Gore”, navodi se u odgovorima Komunalne službe, kojom rukovodi Miloš Novović.

Janković je nakon što su ga “Vijesti” kontaktirale, ponovo pozvao novinara kako bi pojasnio “da ne bi bilo zabune”. Kazao je i da je “dron u Službi zaštite i da je status istog na istom nivou kada ste pisali i prvu priču i da nije bilo promjena”.

To je naveo i u SMS poruci, koju je poslao novinaru.

Na dodatno pitanje novinara da pojasni gdje je dokumentacija od drona, kazao je da to “morate da vidite sa Komunalnoj policijom”.

Kako su “Vijesti” pisale u junu dron koji je doniran Komunalnoj policiji Glavnog grada završio je u Službu zaštite i spasavanja, jer ga je sa sobom odnio Janković, prelazeći iz komunalne u vatrogasnu službu.

On je do početka 2019. bio načelnik Komunalne policije, nakon čega je postavljen za komandira Službe zaštite i spasavanja.

Janković je tada “Vijestima” potvrdio da je dron sada među spasiocima, i kazao da tu nema ništa tajno.

“Dron je u magacinu, to se može provjeriti. Kada sam prešao iz Komunalne policije u Službu zaštite - donio sam ga. U Komunalnoj policiji nije imao ko da upravlja njime, a htjeli smo da ga koristimo za snimanje zelenih površina. Doniran je na moju inicijativu Komunalnoj policiji, jer smo željeli da ga koristimo za snimanje zelenih površina”, kazao je on i istakao da vatrogasci imaju još jedan sofisticiraniji dron, kupljen na tenderu, koji je raspisan, kako je rekao, prije nego što je došao u tu službu.

Dron je Uprava carina donirala Komunalnoj policiji 2018. Međutim, nema podataka o njemu u evidenciji Komunalne policije.

Iz Uprave carina “Vijestima” je saopšteno da su odlukom direktora od 5. februara 2018, shodno Uredbi o uslovima i načinu prodaje carinske robe i drugim postupcima sa carinskom robom, ustupili bez naknade Komunalnoj policiji bespilotnu letjelicu - dron, model Q500 TYPHON.

Iz Komunalne policije su odgovorili da nijesu “u posjedu predmetnog drona, koji je eventualno donirala Uprava carine Crne Gore”...

Prema informacijama “Vijesti”, u Komunalnoj policiji nema nikakvog pisanog traga na osnovu kojeg je donirani dron završio kod vatrogasaca.

Pored toga, u toj službi Glavnog grada, kako je potvrđeno u odgovorima “Vijestima” u junu, nema uopšte dokumentacije o dronu.

Iz Glavnog grada su u ljeto 2018. saopštili da će veliku pomoć u prevenciji, ali i gašenju požara te godine, Služba zaštite imati i iz vazduha, jer će biti u funkciji specijalna letjelica - dron, visokosofisticirana bespilotna letjelica, koja ima termovizijske kamere visoke rezolucije sa visokim stepenom zuma.

Tada su najavili da će članovi podgoričke Služba zaštite, nakon obuke, u radu koristiti i dronove.

Pojasnili su da je firma “M-code” iz Podgorice iznajmljivala dron i organizovala obuku 2018. za pripadnike Službe zaštite.

Bonus video: