Familije zatvorenika i dalje ne mogu u posjete: Ni mjesec i po nakon obećanja nema pomaka

Članovi porodica zatvorenika kazali su i da većina službenika UIKS-a radi dodatne poslove i ima veći broj kontakata, pa se pitaju zašto ne mogu vidjeti i članove porodice uz distancu, obavezno nošenje maski ili negativan test na novi koronavirus

8476 pregleda 50 reakcija 3 komentar(a)
Početkom septembra kazali da rade na uslovima za posjete, Foto: Filip Roganović
Početkom septembra kazali da rade na uslovima za posjete, Foto: Filip Roganović

Zatvorenici u poluotvorenom odjeljenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) tvrde da još, ni nakon punih sedam mjeseci, ne mogu da vide porodice i koriste pogodnosti propisane zakonom, kao što je vikend u krugu porodice.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) “Vijestima” juče nisu odgovorili da li su razmatrali ovo pitanje i, ukoliko jesu, kakav su stav zauzeli, a ako nisu da li će i kada razmotriti žalbe zatvorenika.

Porodica zatvorenika, koja se obratila “Vijestima”, tvrdi da sedam punih mjeseci tridesetak zatvorenika iz poluotvorenog odjeljenja nije u mogućnosti da vidi porodice, uprkos tome da je većina mjera NKT ublažena u odnosu na prvi talas koronavirusa, kada su im Naredbom zabranjene posjete pritvorenim i licima na izdržavanju kazne zatvora, osim advokatima i sudskim vještacima po odluci suda.

Članovi porodica zatvorenika kazali su i da većina službenika UIKS-a radi dodatne poslove i ima veći broj kontakata, pa se pitaju zašto ne mogu vidjeti i članove porodice uz distancu, obavezno nošenje maski ili negativan test na novi koronavirus.

Iz UIKS-a su početkom prošlog mjeseca “Vijestima” kazali da u saradnji sa Institutom za javno zdravlje (IJZ) pokušavaju da obezbijede uslove za odobravanje posjeta osuđenim i pritvorenim licima, koje su ukinute nakon pojave koronavirusa u državi.

Iako je prošlo mjesec i po od najave da će traži model po kojem će se odobriti posjete, porodice zatvorenika tvrde da po tom pitanju ništa nije urađeno.

Sedmoro preminulo, još 132 zaraženih

Labotatorije IJZ juče su otkrile još 132 nova slučaja kovida-19, a prijavljeno je sedam smrtnih ishoda kod kovid pozitivnih pacijenata.

Iz IJZ je saopšteno da je 54 novopozitivnih iz Podgorice, 24 iz Ulcinja, 17 iz Bara, sedam iz Nikšića, po šest iz Rožaja i Pljevalja, a pet iz Budve. Kazali su da su po tri novoinficirana iz Kotora i Berana, po dva iz Bijelog Polja i Andrijevice, a po jedan iz Plava, Herceg Novog i Tuzi.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno sedam smrtnih ishoda povezanih sa kovid-19 infekcijom i to kod pacijenata iz Podgorice (2), Bijelog Polja, Nikšića, Bara, Kotora i Žabljaka, rođenih 1947, 1950, 1952, 1950, 1951, 1948. i 1931. godine, a koje su prijavili Klinički centar Crne Gore (2), OB Bar (2), OB Berane, OB Nikšić i DZ Pljevlja”, saopšteno je iz IJZ.

Kazali su da je prijavljen oporavak 293 pacijenta.

Na bolničkom liječenju juče su bila 294 pacijenta. Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) kazali su da se u toj ustanovi liječi 56 kovid pozitivnih pacijenata, od kojih je 13 životno ugroženo. U Opštoj bolnici Berane hospitalizovana su 23 pacijenta, od kojih osam ima tešku kliničku sliku i nalaze se na neinvanzivnoj ventilaciji. Iz nikšićke bolnice saopšteno je da je na liječenju 85 pacijenata, od kojih je pet životno ugroženo.

“Tri pacijenta su na neinvazivnoj ventilaciji, a na respiratoru trenutno nema pacijenata. Ostali pacijenti su stabilnih vitalnih parametara i trenutno se dobro osjećaju”, piše u saopštenju.

UPCG podržala ugostitelje

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) apelovala je na NKT da preispita restriktivne mjere o zatvaranju ugostiteljskih objekata i, umjesto njih, usvoji rješenja koja privrednicima neće uskraćivati prihode, niti ih primoravati na otpuštanje radnika.

Poručuju da se zdravstvena i ekonomska kriza moraju rješavati istovremeno, a nikako odvojeno, uz epidemiološke mjere koje su kreirane tako da su prilagođene aktuelnom stanju u privredi, na ozbiljan i studiozan način.

U UPCG smatraju da je neshvatljivo nerazumijevanje za činjenicu da je prvi preduslov ekonomskog oporavka Crne Gore hitna stabilizacija poslovnog ambijenta.

„U inače teškoj situaciji, svjedoci smo da se određene mjere od samog početka donose ishitreno i neizbalansirano, kao i da se „u hodu“ mijenja pristup određivanju tih mjera, što govori o nedovoljnoj analitičnosti i razložnosti za njihovo uvođenje. Tako imamo i najsvježiji primjer da su mjere zabrane rada ugostiteljskim objektima u pojedinim opštinama na sjeveru zemlje utvrđene po jednim kriterijumima, a da se, naknadno, najavljuje drugačiji pristup za ostale opštine“, kazali su iz UPCG.

Poručili su da je stanje u zemlji toliko teško da informacije koje UPCG svakodnevno stižu od ugostitelja govore da bar 50 odsto njih ne bi “preživjelo” novo zatvaranje, posebno jer još nije ni započeo oporavak od zabrane rada početkom epidemije i kraha turističke sezone.

Bonus video: