Bez incidenata iznad crnogorskog neba: Italijanski i grčki avioni nisu morali da kreću u presrijetanje

“Ne podižemo avione za svaki slučaj gubitka komunikacije, ali pažljivo pratimo”, kazao je Rojdenbah

13275 pregleda 32 reakcija 6 komentar(a)
Slučaj iznad Crne Gore iz aprila 2019: Italijanski lovac u blizini putničkog aviona, Foto: Italian Air Force
Slučaj iznad Crne Gore iz aprila 2019: Italijanski lovac u blizini putničkog aviona, Foto: Italian Air Force

U vazdušnom prostoru Crnu Goru nije se ove godine desio nijedan incident zbog kojeg bi italijanski i grčki avioni krenuli u presrijetanje na njenoj teritoriji.

“Crna Gora je država male teritorije i stoga je važno imati ‘air policing’ aranžman... Nisam svjestan nijednog incidenta sa gubitkom komunikacije iznad Crne Gore. Barem kada je riječ o presrijetanju, to više nije bilo na crnogorskoj teritoriji”, kazao je zvaničnik Savezničke vazdušne komande (AIRCOM) Manfred Rojdenbah.

Crna Gora postala je članica NATO u junu 2017. godine, a godinu kasnije zvanično su borbeni avioni ove dvije zemlje članice počeli da štite vazdušni prostor Crne Gore kao dio misije air policing.

Predstavnik AIRCOM-a kazao je da je ova mogućnost naročito važna za male zemlje članice kao što su, na primjer, Crna Gora i Slovenija.

Slovenačko nebo, na primjer, čuvaju italijanski i mađarski piloti.

“Ne uzlijećemo avione za svaki slučaj gubitka komunikacije, ali pažljivo pratimo”, kazao je on, navodeći da se prijavljuju kao incidenti slučajevima u kojima gubitak komunikacije traje najmanje pet minuta.

Tako je u cijelom NATO do kraja jula ove godine bilo 120 incidenata sa gubitakom komunikacije, ali su od tog broja u samo 40 slučajeva borbeni avioni krenuli sa piste.

Prošle godine je, na primjer, bilo oko 500 incidenata, a 90 podizanja aviona. Jedan takav slučaj desio se u aprilu prošle godine iznad crnogorskog neba.

Tada su italijanski avioni iznad vazdušnog prostora Crne Gore presreli putnički avion koji je prethodno izgubio komunikaciju sa kontrolom vazdušnog saobraćaja.

Kako je tada saopšteno iz AIRCOM-a, putnički avion izgubio je tada komunikaciju sa kontrolom civilnog vazdušnog saobraćaja iznad Hrvatske i u trenutku uzbune kretao se južno prema Crnoj Gori i Albaniji.

Ustanovljeno je da je gubitak komunikacije bio povezan sa nerazumijevanjem između kontrole civilnog vazdušnog saobraćaja i posade avioprevoznika.

Nakon što je povratio regularni kontakt sa kontrolorima civilnog vazdušnog saobraćaja, avion je nastavio ka svojoj destinaciji - Egiptu.

Troškove podizanja aviona snose zemlje članice koje imaju avijaciju, što znači da to u slučaju Crne Gore rade Italija i Grčka.

Jedan italijanski pilot koji je učestvovao u misiji air policing u Crnoj Gori pohvalio je saradnju sa ovdašnjim institucijama.

“To je vrlo dobra obuka za nas i to što smo uključeni u ovaj NATO proces sa Grčkom. Kada letimo iznad Crne Gore, takođe preletimo i preko Albanije”, kazao je on za “Vijesti”.

Jedan mađarski pilot dodao je da je učešće u air policing misiji u Sloveniji za njih, na primjer, odlična prilika da vježbaju.

Iz NATO je više puta isticano da je to primjer međusobne solidarnosti zemalja članica.

Bonus video: