U školi u kolašinskom selu Svrke učionice pune vode, oštećen krov

"Nažalost, zbog nedostatka djece područno odjeljenje je zatvoreno, ali je škola ostala i dobro je održavana čak i nakon toga. Posljednje nevrijeme je nanijelo veliku štetu", kazao je Živković

2866 pregleda 1 komentar(a)
Voda u učionici, Foto: Privatna arhiva
Voda u učionici, Foto: Privatna arhiva

Školi u kolašinskom selu Svrke potrebna je hitna adaptacija, tvrde mještani, jer je tokom posljednjeg nevremena značajno oštećen krov. Vjetar je odnio dio lima, pa su učionice pune vode, a oštećena je i fasada.

Iako u tom objektu već decenijama nema đaka, predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Momir Živković smatra da to nije razlog da Ministarstvo prosvjete zanemari objekat, koji je nekada bio područno odjeljenje OŠ “Vojin Čepić” u Dragovića Polju.

“Objekat je podignut parama i pregalaštvom mještana. Nekada u tom područnom odjeljenju bilo je na desetine učenika od prvog do četvrtog razreda, a radila su i dva učitelja. Nažalost, zbog nedostatka djece područno odjeljenje je zatvoreno, ali je škola ostala i dobro je održavana čak i nakon toga. Posljednje nevrijeme je nanijelo veliku štetu. Podovi učionica su prekriveni vodom, prijeti dalje propadanje. Potrebno je da Ministarstvo u čijem je vlasništvu objekat hitno reaguje“, kazao je on.

Živković podsjeća da je krovni pokrivač na objektu zamijenjen i poslije zatvaranja područnog odjeljenja, dok je direktor OŠ “Vojin Čepić” bio Panto Peković. Mještani, objašnjava predsjednik MZ čuvaju zgradu, ali ne mogu ništa popravljati, jer nije u njihovom vlasništvu.

“Ne možemo na objektu koji je vlasništvo Ministarstva ništa sami raditi bez dozvole. Zbog toga smo od direktorke škole u Dragovića Polju tražili da uputi zahtjev nadležnima, kako bi se objekat zaštitio od daljeg propadanja. Škola u Svrkama građena je sredinom sedamdesetih i ima dvije učionice i jednu prostoriju za nastavnike. Nekada je dio objekta bio vlasništvo MZ, ali vremenom Ministarstvo je postalo vlasnik i tog dijela“, rekao je predsjednik MZ.

Direktorka OŠ “Vojin Čepić” Majda Medenica kazala je “Vijestima“ da u toj ustanovi ima volje da se krene u adaptaciju objekta, ali da treba poštovati procedure. Kako je objasnila, prvo treba mještani pisano da se obrate, kako bi ona taj zahtjev uz svoj, poslala Ministarstvu.

“Naravno da želimo da spriječimo propadanje objekata, ali treba ispoštovati procedure. Predsjednik MZ me telefonom obavijestio o oštećenjima na zgradi, pa sam i njemu objasnila da treba da dostave pisani zahtjev. Čim to učine, u najkraćem roku ću ga proslijediti Ministarstvu“, kazala je ona.

Bonus video: