izlivena u Institutu za crnu metalurgiju

Petokraka ponovo postavljena na spomenik u selu Petrovići

"Svi treba da shvate da je Crna Gora vječna i da u njoj ima mjesta za sve njene građane, bez obzira na vjeru i naciju ili političko opredjeljenje", poručili su iz UBNOR

4172 pregleda 5 komentar(a)
Spomenik u Petrovićima, Foto: UBNOR
Spomenik u Petrovićima, Foto: UBNOR

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR), antifašisti Nikšića i stanovnici iz Petrovića, sela koje je od Nikšića udaljeno četrdesetak kilometara, su u septembru prošle godine postavili petokraku na spomenik koji se nalazi u tom selu.

Vraćena je petokraka, koja je "nestala" sa tog spomenika koga su UBNOR i mještani obnovili, izlivena je u Institutu za crnu metalurgiju.

U januaru je taj spomenik ponovo ostao bez petokrake koja se nalazila na vrhu piramide, a UBNOR i anfišasisti su je ponovo postavili.

"Ponovo ćemo je postaviti, ako bude trebalo, jer Institut za crnu metalurgiju to odlično i sa zadovoljstvom radi, a petokrake koje su u našim srcima vječno će sijati i čuvati uspomenu na jedno slavno i herojsko doba koje niko i nikada ne može srušiti. Svi treba da shvate da je Crna Gora vječna i da u njoj ima mjesta za sve njene građane, bez obzira na vjeru i naciju ili političko opredjeljenje", poručili su iz UBNOR i podsjetili da je spomenik u Petrovićima često bio na meti vandala.

"Ovaj spomenik je često bio na meti vandala jer na vrhu spomenika stoji petokraka kao simbol jednog vremena u kojem je sloboda bila važnija od života. Kome to smeta petokraka, te nestaje sa ovog kao i sa brojnih spomenika po Crnoj Gori?", pitaju se u UBNOR.

Na spomeniku, koji se nalazi na raskrsnici puteva za Vraćenoviće, Velimlje i Viluse, piše: "Ovdje je 29. XI 1941. Dočekana i potučena okupatorska kolona od 100 Talijana, sa 2 tenka i 5 kamiona. Potučena je od strane jedne grupe partizana iz Banjana, Grahova i Oputne Rudine, pod rukovodstvom narodnog heroja Save Kovačevića (Mizare)".