Mostom znanja do jače saradnje izviđača regiona

U fazi izrade projekta učestvovali su izviđači iz Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije, dok su u samu realizaciju uključeni i izviđači Slovenije i Hrvatske

2746 pregleda 46 reakcija 0 komentar(a)
Foto: SICG
Foto: SICG

Idući od toga da su mostovi znanja najbolji mostovi saradnje, izviđači iz regiona realizuju projekat “Most znanja” sa ciljem da edukuju sve one koji nemaju previše izviđačkog iskustva, a željeli bi da postanu dio izviđačkog pokreta. U sklopu pomenutog projekta članovi Saveza izviđača Crne Gore (SICG), predvođeni predsjednikom Pekom Vukadinovićem, boravili su pet dana na Stražilovu u Srbiji.

U fazi izrade projekta učestvovali su izviđači iz Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije, dok su u samu realizaciju uključeni i izviđači Slovenije i Hrvatske.

„Nakon nekoliko realizovanih aktivnosti, među kojima je i trodnevni seminar održan u Sutomoru u februaru, došla je na red izrada Priručnika za osnivanje novih izviđačkih jedinica“, saopštili su iz SICG-a.

Priručnik je, kako su kazali, prilika za osnaživanje odnosa izviđača Crne Gore i Srbije. „Zajedničkim snagama došli smo do nacrta priručnika koji će na najbolji način odgovoriti na potrebe ljudi koji žele da osnuju izviđačku jedinicu i na taj način rade sa mladim ljudima kako bi doprinijeli stvaranju boljeg svijeta“, stoji u saopštenju.

Priručnik će sadržati savjete za osnivanje i uspješno vođenje jedne izviđačke jedinice, osnovne informacije o izviđačkom pokretu, programu, načinu rada, aktivnostima, kao i zakonski okvir, prava i obaveze jedne jedinice. A koliko će Priručnik biti koristan onima koji žele da osnuju izviđačku jedinicu pokazaće evaluacija koju će savezi izviđača praćenjem rada novih jedinica i praktičnom primjenom stečenih znanja.

Bonus video: