"Radovi na projektu valorizacije Đalovića pećine napreduju a biće i intenzivirani"

U toku modernizacija puta Gubavač- Bistrica i izgradnja mosta

"Ukoliko vremenske prilike budu naklonjene i ne bude dodatnih otežavajućih okolnosti, radovi bi trebalo da budu završeni u drugoj polovini naredne godine”, kazao je PR Uprave javnih radova Goran Škatarić

3229 pregleda 1 komentar(a)
Radovi, Foto: Uprava javnih radova
Radovi, Foto: Uprava javnih radova

Modernizacija oko devet kilometara puta Gubavač – Bistrica i izgradnja mosta na rijeci Bistrici svakodnevno napreduju, a radovi će narednih dana biti dodatno intenzivirani, kako bi se iskoristile povoljne vremenske prilike”, saopšteno je danas iz Uprave javnih radova.

“Riječ je o projektu u okviru valorizacije Đalovića pećine, jednoj od najvećih investicija države Crne Gore u razvoj turizma, vrijednoj oko 23 miliona eura. Njegovom realizacijom dobićemo još jednu atraktivnu destinaciju, imajući u vidu izuzetne prirodne ljepote pećine sa okolinom. Rekonstrukciju dionice od Gubavča do Bistrice sa mostom preko rijeke,Uprava  javnih radova je u postupku javne nabavke ugovorila sa preduzećem “Crnagoraput”, sa vrijednošću radova od pet miliona eura. Ukoliko vremenske prilike budu naklonjene i ne bude dodatnih otežavajućih okolnosti, radovi bi trebalo da budu završeni u drugoj polovini naredne godine”, kazao je PR Uprave javnih radova Goran Škatarić

U proteklom periodu, podsjetio je on, izgrađene su betonske stope mosta, a u toku je priprema za postavljanje ploče, kao i podizanje kamene zaštitne konstrukcije – gabiona. Građevinci su takođe angažovani i na izgradnji betonskog vodopropusta koji će vodu umjeravati do obližnje vodenice.

“Uporedo sa radovima na novom mostu, u toku je uklanjanje starog asfaltnog sloja sa saobraćajnice, izgradnja vodopropusta i potpornih zidova. Nakon što svi radovi budu završeni, ovaj dio bjelopoljske opštine dobiće modernu putnu infrastrukturu od Gubavča do početne stanice žičare kod manastira Podvrh. Sa već završenih 5,7 kilometara pristupne saobraćajnice od Bistrice do parkinga za žičaru, modernizacija će obuhvatiti dionicu od ukupno 15 kilometara, što će u značajnoj mjeri unaprijediti kvalitet života mještana ovog kraja”, rekao je Škatarić, ističući da su radovi u Đalovića klisuri i okolini u punom jeku, imajući u vidu da su trenutno otvorene nekoliko građevinskih pozicija za potrebe ovog kompleksa.

U toku je, kako je saopšteno izgradnja žičare preko Đalovića klisure, od manastira Podvrh do same pećine, kao i probijanje ulaza u pećinu, ispred kojeg će biti izgrađeni servisni objekti sa završnom stanicom žičare.