CALIMS: Paracetamol ne izaziva groznicu

Iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) rekli su da sporni virus ne bi mogao da preživi proizvodnju, niti bi opstao u tabletama. Dodaju da tog lijeka svakako nema u legalnoj prodaji na crnogorskom tržištu
226 pregleda 2 komentar(a)
paracetamol
paracetamol
Ažurirano: 13.01.2018. 11:11h

Građani ne treba da nasijedaju na priču koja kruži društvenim mrežama da su tablete “paracetamol” od 500 miligrama zaražene virusom Machupo, jer su te tvrdnje lažne i neutemeljene.

Iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) rekli su da sporni virus ne bi mogao da preživi proizvodnju, niti bi opstao u tabletama. Dodaju da tog lijeka svakako nema u legalnoj prodaji na crnogorskom tržištu.

Na društvenim mrežama u Crnoj Gori i regionu početkom mjeseca pojavila se informacija, koje je aktuelna u Maleziji već godinu dana da “paracetamol” od 500 miligrama sadrži smrtnosni virus Machupo, odnosno virus Bolivijske hemoragične groznice.

Iz CALIMS-a “Vijestima” su kazali da je ta vijest lažna: “Paracetamol je zbog svog pozitivnog efekta na snižavanje povišene temperature i liječenje bolova blagog intenziteta, široko primjenjivan lijek. Tablete paracetamola na koje se ova navodna vijest odnosi - pod nazivom “P-500” i “Aeknil Paracetamol“ nisu odobreni od strane CALIMS i ne mogu se naći u prometu u Crnoj Gori u legalnom distributivnom lancu”.

Iz CALIMS-a kažu da na našem tržištu postoje registrovani ljekovi koji sadrže paracetamol, drugih proizvođača u različitim jačinama i oblicima (tablete, sirup...) i da su to proizvodi koji su ispunili sve standarde u pogledu kvaliteta da bi mogli da budu u prometu.

“U nacionalnoj bazi podataka o neželjenim dejstvima ljekova, u koju se unose prijave od 2009. godine (godina osnivanja CALIMS) nalazi se samo pet prijava sumnji na neželjena dejstva.

CALIMS apeluje na građane da kupuju ljekove samo u apotekama, kao i da se o primjeni ljekova savjetuju sa zdravstvenim radnicima.

Bonus video: