Kolašin: Psi u prihvatilištu ponovo gladni

Zbog štete koju je neko napravio na izvorištu sa kojeg se kolašinski azil napaja, nije bilo ni vode

2299 pregleda 3 komentar(a)
Prihvatilište za pse u Kolašinu, Foto: Privatna arhiva
Prihvatilište za pse u Kolašinu, Foto: Privatna arhiva

Više od 150 pasa u privremenom privatnom prihvatilištu u Kolašinu juče su bili bez hrane.

O tome je na svojom Facebook profilu, kao i mnogo puta do sada, obavijestila vlasnica prihvatilišta Danijela Vuksanović.

Ona kaže da, zbog štete koju je neko napravio na izvorištu sa kojeg se prihvatilište napaja vodom nije bilo ni vode. Hrane za napuštene životinje vrlo često fali, a Vuksanović objašnjava da je prinuđena da na društvenim mrežama moli za donacije.

“Svakodnevno skoro prosim i objašnjavam kakva je situacija u prihvatilištu. U dugovima sam zbog izuzetno velikih troškova brige o psima. Dobri ljudi pomažu koliko mogu i na taj način često obezbijedim hranu za dan-dva, ali to nije trajno rješenje“, rekla je ona Vijestima.

Veliki su troškovi i veterinarske brige o psima i mačkama iz prihvatilišta. Za to se mora, uglavnom, do Podgorice. Komplikovanije veterinarske intervencije, tvrdi Vuksanović, nije moguće završiti u Kolašinu. Prevoz životinja vlasnica prihvatilišta obavlja svojim autom, koje je, kako kaže, u vrlo lošem stanju.

Vuksanović je ogorčena što je Opština sklopila ugovor sa azilom u Beranama. Kaže da je, i pored toga, na ulicama Kolašina značajan broj napuštenih životinja. Istovremeno, svakodnevno veliki broj štenadi bude ostavljen u ili u blizini privatnog prihvatilišta.

“Podrška, ako se tako može nazvati, mojem prihvatilištu od Opštine svodi se samo na sredstva koja se opredjeljuju za rad NVO. Međutim, za funkcionisanje i brigu o napuštenim životinjama, treba mnogo više. Zaista se osjećam sama u svemu ovome i odavno sam pri kraju snage. Velika je muka nekoliko puta mjesečno moliti za donacije da bih nahranila životinje“, tvrdi Vuksanović.

Vlasnica prihvatilišta kaže da je sugrađanima neophodna edukacija i podizanje svijesti, kad je riječ o odnosu prema životinjama.

Bonus video: