„Privremeno“ sidre bespravne pontone preko lokacije od istorijskog značaja

Inače, dio od ukupno šest velikih betonskih plutajućih priveznih pontona koje je nedavno u uvalu Brdišta kod Tivta dopremio izvjesni Ilija Stanković i bespravno vezao na poziciji u blizini koje postoji legalni manji privremeni plutajući ponton čiji je zakupac komapnija „Montenegro Cruising“ iz Budve

7073 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Ronioci su juče na dnu uvale Brdišta kod Tivta, postavljali betonska sidra i za njih vezivali šest ovdje nedavno bespravno postavljenih plutajućiih priveznih pontona.

Oni su to prema tvrdnjama mještana, radili u dijelu akvatorijuma ove uvale gdje je 17.aprila 1941. dignut u vazduh i potopljen razarač „Zagreb“ Kraljevske mornarice Jugoslavije i gdje su tom prilikom živote izgubili narodni heroji Milan Spasič i Sergej Mašera. Po tom događaju uvala Brdiša u narodu i danas nosi ime „Vala Zagreb“ a na njenoj obali na mjestu gdje je taj brod bio vezan tokom dijela Aprilskog rata 1941., postoji i spomen-obilježje. Inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar koji je obavješten o julerašnjim aktivnostima u istorijskoj uvali kod Tivta, kazao je „Vijestima“ da su ga ronioci informisali da oni obavljaju privremeno sidrenje i osiguravanje plutajuih pontona jer se očekuje promjena na gore sada trenutno povoljnih vremenskih uslova. Po njihovim riječima, pred buru koja je najavljena za 28.oktobar, na ovaj način se pontoni osiguravaju od pomicanja i eventualnog nasukanja na obalu ili nanošenja štete drugim plovilima vezanim u blizini.

„U svakom slučaju, postoji donešeno izvršno riješenje o uklanjanju ovih šest bespravno ovdje donešenih i postavljenih plutajućih priveznih pontoma, a na koje njihov vlasnik nije ulagao žalbu ili prigovor. Stoga rok u kome on mora ukloniti pontone teče i ostalo mu je još oko 40 dana da to uradi. Ukoliko pontoni u mešuvremenu bilo kome pričine štetu zbog toga što nisu osigurani, ili se otkinu i nekontrolisano negdje otplutaju, njihov vlasnik će morati da nadoknadi svaku tako nekon trećem licu, eventualno pričinjenu štetu.“- kazao je Lompar.

Inače, dio od ukupno šest velikih betonskih plutajućih priveznih pontona koje je nedavno u uvalu Brdišta kod Tivta dopremio izvjesni Ilija Stanković i bespravno vezao na poziciji u blizini koje postoji legalni manji privremeni plutajući ponton čiji je zakupac komapnija „Montenegro Cruising“ iz Budve, 15.oktobra se, pod udarima jakog južmog vjetra, otkinuo sa sidara. Nošeni valovima i vjetrom, pontoni su se nekontorlisano kretali po južnom dijelu ove uvale i zaprijetili tamo vezanim malim barkama mještana obližnjeg naselja Brda.

Mještani su na brzinu morali da sklanjaju barke da ih mnogo veći i teži pontoni ne bi uništili prilikom eventualnog udara, a alarmirana je i Služba zaštite i spađavanja Opštine Tivat, kao i Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora. O svemu je obaviješteno i Morsko Dobro koje je nakon toga i javno pozvalo Inspkeciju sigurnosti plovidbe da pod hitno iz uvale Brdišta ukloni ove na divlje postavljene pontone.

Bonus video: