U Gubavču kod Bijelog Polja zasađeno 500 stabala

Koordinator projekta i predsjednik NVO Multidedijal Montenegro Željko Đukić kazao je da je cilj projekta obnavljanje i povećanje šumskog fonda, obzirom na to da su šume jedan od najvećih resursa sjevera Crne Gore, a samim tim i našeg Bijelog Polja

6441 pregleda 2 komentar(a)
Gubavač pošumljavanje, Foto: Multumedijal Montenegro
Gubavač pošumljavanje, Foto: Multumedijal Montenegro

U bjelopoljskom selu Gubavač danas su predstavnici NVO Multimedijal Montenegro zasadili 500 stabala, u okviru projekta “Šume su naše nacionalno blago“.

Koordinator projekta i predsjednik NVO Multidedijal Montenegro Željko Đukić kazao je da je cilj projekta obnavljanje i povećanje šumskog fonda, obzirom na to da su šume jedan od najvećih resursa sjevera Crne Gore, a samim tim i našeg Bijelog Polja.

“Akcija je prilika da još jednom pošaljemo jasnu poruku javnosti da je jako važno sačuvati šume jer su one naše nacionalno blago. Šume su pluća našeg grada i naše države, ali i cijelog svijeta, tako da ih moramo zaštititi a današnju akciju podržalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za šume.

“Posebno me raduje što su se akciji odazvali mladi ljudi. Vjerujem da će bar u određenom procentu vazduh u opštini Bijelo Polje, posebno u naselju Gubavač, biti malo čistiji, te da će ova stabla koja smo danas zasadili biti dobar primjer i drugima da se bave pošumljavanjem i da čuvaju nacionalno bogatstvo. Ovo je prva akcija i sigurno da se nećemo zaustaviti na ovome, već ćemo učiniti sve da naše šuma sačuvamo od požara, nelegalne sječe i očistimo od otpada”, kazao je Đukić.

Kada su u pitanju česti požari koji su uglavnom uzrokovani ljudskom nemarnošću, Đukić navodi da se na lokalnim izletištima mogu zateći velike količine otpada, koji odlažu nesavjesni građani, a veliki problem predstavlja i nelegalna sječa šume.

“Iz tih razloga je naša nevladina organizacija ovu temu pozicionirala visoko na svojoj agendi, tako da ćemo na rješavanju ovih pitanja raditi tokom ovog projekta, ali i naravno po njegovom završetku“, naglasio je Đukić.

Naglasio je da su okviru projekta “Šume su naše nacionalno blago“ izradili web sajt nasesume.me, a pokrenuli su i kampanju putem društvenih mreža.

„Želimo da dopremo do svakog građanina Crne Gore, kako bi skrenuli pažnju javnosti na ove probleme,ali i kako bi razvili svijeSt kod njih o važnosti očuvanja šuma, kao našeg nacionalnog bogatstva. Veoma smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima kampanje, jer je veliki broj građana pozitivno reagovao, dobili smo veliki broj upita, afirmativnih komentara, što nam je potvrda da smo na pravom putu“, rekao je koordinator projekta i predsjednik NVO MMNE.

U narednom periodu biće organizovana akcija čišćenja kritičnih tačaka na kojima se odlaže otpada, a u saradnji sa firmom Merkator rade na izradi posuda za odlaganje otpada.

„Mi smo osmislili inovativne, lijepe i funkcionalne posude za odlaganje otpada, koje ćemo postaviti na teritoriji opština Bijelo Polje, Petnjica i Berane. Takođe, izradićemo i nekoliko informativnih panoa, kako bi i na taj način skrenuli pažnju da se građani odgovorno odnose prema našim šumama“, rekao je Đukić.

Bonus video: