Neću kesu! Imam ceger!

Danas, svi koji novine Vijesti kupe u Cetinju, Rijeci Crnojevića, Podgorici, Virpazaru, Ostrosu, Golubovcima, Tuzima, Danilovgradu, Spužu, Kolašinu, Mojkovcu, Žabljaku, Pljevljima, Plužinama, Šavniku, Plavu, Gusinju - dobiće poklon CEGER
517 pregleda 0 komentar(a)
eko ceger, Foto: Delegacija EU
eko ceger, Foto: Delegacija EU
Ažurirano: 17.01.2018. 12:47h

Plastične kese su jedan od glavnih zagađivača nacionalnih parkova Crne Gore. Zvuči nevjerovatno, ali plastične kese koristimo svega nekoliko minuta, od prodavnice do kuće, a potrebno je nekoliko stotina godina da se svaka od njih razgradi.

Ovako dugim procesom truljenja dolazi do opasnog zagađenja zemlje i vode. Opasan je i njihov otrovni pepeo, koji zagađuje zemljište i podzemne vode. Takođe, kese od plastike idealni su prenosnici bakterija, a stepen njihove reciklaže je svega dva odsto! Sve ovo nameće pitanje koja je cijena njihove upotrebe po životnu sredinu, ekosistem i najzad cijelo čovječanstvo?

Od juna 2017. godine, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori sprovodi ekološku kampanju Budi šampion! čiji je cilj podizanje svijesti o potrebi zaštite prirode nacionalnih parkova Crne Gore.

Danas, svaki čitalac Vijesti koji živi u područjima pet nacionalnih parkova Crne Gore - NP Lovćen, NP Skadarsko jezero, NP Biogradska gora, NP Durmitor i NP Prokletije dobiće besplatni platneni promotivni ceger.

Jer, ako samo jedna porodica koristi ceger, u prirodi nacionalnih parkova Crne Gore za godinu dana biće manje 365 plastičnih kesa!

Jedan ceger može trajati godinama! Još jedna prednost: niste bacili 365 plastičnih kesa. Ukoliko kupujte u tri kese na dan, to je više od 1 000 plastičnih kesa po jdnom domaćinstvu koje mogu završiti u našim rijekama, na drveću ili u parkovima.

Savijeni ceger može stati u svaku žensku torbicu, a kada zatreba, pri ruci je! Platneni cegeri dostupni su u različitim bojama i dizajnima i mogu biti zanimljiv modni dodatak.

Sve navedeno ukazuje na to da su plstične kese ekološki, a i društveno neprihvatljive i da ne postoji više nijedan razlog da se ne povinujemo svjetskim ekološkim i društvenim tokovima i što pije nabavimo ceger.

Poklon ceger će se uz Vijesti dijeliti u gradovima: Cetinje, Rijeka Crnojevica, Podgorica, Virpazar, Ostros, Golubovci, Tuzi, Danilovgrad, Spuz, Kolašin, Mojkovac, Žabljak, Pljevlja,​ Plužine, Šavnik, Plav, Gusinje

Pokažimo da brinemo i kažimo: Neću kesu! Imam ceger.