Podgorica: Sadnjom kestena obilježena globalna kampanja mjeseca borbe protiv karcinoma dojke

Doktorica onkologije Nada Cicmil Sarić naglasila je da Svjetska zdravstvena organizacija posvećuje cijeli mjesec dana borbi protiv raka dojke, za razliku od svih drugih malignih bolesti kojima je posvećen po jedan dan u godini

7384 pregleda 0 komentar(a)
Foto: podgorica.me
Foto: podgorica.me

U Studentskoj ulici u Podgorici danas su zasađena nova stabla kestena čime je simbolično obilježena globalna kampanja mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, ali ujedno i početak novog ciklusa projekta Moje drvo.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković rekao je da se Glavni grad i ove godine uključio u globalnu kampanju obilježavanja mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

"Mi smo danas simbolično na početku Studentske ulice, skupa sa našim dragim sugrađankama iz "NVO Veritas" zasadili sedam stabala kestena, jer je cvijet kestena roze boje koja obilježava ovaj globalni pokret", rekao je Vuković.

On je, kako je saopšteno iz Glavnog grada, istakao da se na taj način iskazuje puna podršku naporima u borbi protiv ove opake bolesti.

Ivan Vuković
Ivan Vukovićfoto: podgorica.me

"Vrlo je važno da djelujemo preventivno, da budemo agilni, da posjećujemo ljekare i da redovno radimo preglede i samopreglede jer statistike pokazuju i to da se ukoliko se ova bolest otkrije na vrijeme ona uspješno liječi u nekom procentu od 80 odsto", istakao je Vuković

Doktorica onkologije Nada Cicmil Sarić naglasila je da Svjetska zdravstvena organizacija posvećuje cijeli mjesec dana borbi protiv raka dojke, za razliku od svih drugih malignih bolesti kojima je posvećen po jedan dan u godini.

Nada Cicmil Sarić
Nada Cicmil Sarićfoto: podgorica.me

"Rak dojke nije samo problem jedne žene, nego cijele porodice, cijelog društva, u svakom najširem smislu riječi, i stog je izuzetno značajno što su brojna dosadašnja iskustva i aktivnosti doprinijeli da se svijest žena značajno podigne, a da se stigma i dogma koja postoji u ovome domenu značajno umanji", naglasila je Cicmil Sarić.

Dodala je da karcinom dojke ne smije da uzme nijedan život, jer je on uvršten u svega četiri, eventualno pet preventivilnih malognih bolesti, a to je prilika koju niko ne smije da propusti.

Bonus video: