Demokrate traže brisanje Gvozdenovićevih kombinacija

Budvanske Demokrate pokrenuće i postupak kako su izdate upotrebne dozvole za starogradski hotel "Astoria", kao i za hotel "Posejdon" na Jazu. Insistiraće i da se uklone sve tajkunske kombinacije DPS-a koje su unazad deceniju napravljene u metropoli turizma, devastirajući tako najljepši dio grada

38509 pregleda 607 reakcija 29 komentar(a)
Privremeni objekti ne mogu od čvrstog materijala: Torč bič klub, Foto: Vuk Lajović
Privremeni objekti ne mogu od čvrstog materijala: Torč bič klub, Foto: Vuk Lajović

Torč bič klub (Torch beach Club), betonska građevina na samoj Slovenskoj plaži, neposredno uz Vilu Manojlović, mora biti uklonjen, a na njegovom mjestu uređen park i velika zelena površina za odmor i rekreaciju.

To su za “Vijesti“ saopštili u budvanskom odboru Demokrata, koji će insistirati da se uklone sve tajkunske kombinacije DPS-a koje su unazad deceniju napravljene u metropoli turizma, devastirajući najljepši dio grada.

“Shodno svojim programskim opredjeljenjima, Demokrate će snažno insistirati na povećanju zelenih površina i vraćanju prostora građanima. Kao novi zeleni pojas detektovali smo prostor pored Vile Manojlović gdje se pruža izuzetan potencijal za dječje i penzionerske sadržaje koji bi Budvanima i njihovim gostima bili na usluzi tokom cijele godine. Biće to diskontinuitet sa dosadašnjom politikom JP “Morsko dobro“, koje je bilo uslužni servis za želje DPS tajkuna iz Podgorice. Nastavljamo sa trendom brisanja privremenih lokacija u zoni od Jadranskog sajma ka Zavali”, saopštile su Demokrate.

Budvanske Demokrate pokrenuće i postupak kako su izdate upotrebne dozvole za starogradski hotel “Astoria“, kao i za hotel “Posejdon“ na Jazu.

Oni će tražiti da se detaljno ispita kompletna dokumentacija, ko je potpisivao sve dozvole za gradnju ova dva hotela, kako se ponašala inspekcija, ali i resorno ministarstvo, te i nadležni u Opštini Budva, kada je gradom upravljao DPS.

Plažni bar izgrađen je prije pet godina, a sadašnje vladajuće partije, koje su tada sjedjele u opozicionim klupama optužile su da je gradnja betonske građevine na pjeni od mora biznis Marka Gvozdenovića, sina tadašnjeg ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića. Stariji Gvozdenović, pa čak i firma Torch platforms Montenegro, koja gazduje klubom u više navrata isticali su da Marko Gvozdenović nema udjela u njihovoj kompaniji, ali to javnost nije razuvjerilo. Za vrijeme dok je Gvozdenović upravljao MORT-om, a time i bio nadležan za JP “Morsko dobro“ na nekadašnjoj zelenoj površini je ucrtan privremeni objekat, koji je uvršten u Plan za zonu morskog dobra.

Torch platforms Montenegro, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata osnovala je firma Torch platforms limited sa sjedištem u Londonu. Izvršni direktor je Milić Popović, dok mu je jedan od zamjenika Džons Pauel Vilijam Dejvid, koji je ujedno i ovlašćeni zastupnik firme Safiro beach resort koja gazduje sa osam hiljada kvadrata, parcelom koju od lokala Torch dijeli šetalište i koja se nalazi ispred Jadranskog sajma. Biznismen Duško Knežević je u više navrata istakao da iza ove firme stoje Milo Đukanović i Gvozdenović i da su mu oteli zemlju.

Traže da bude uklonjen: Torč bič klub
Traže da bude uklonjen: Torč bič klubfoto: Vuk Lajović

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je na ljeto 2015. izdalo građevinsku dozvolu budvanskoj kompaniji Torch platforms Montenegro za gradnju takozvanog privremenog montažnog objekta “Torch Budva“ na opštinskoj i državnoj zemlji, uz samu Slovensku plažu, između gornjeg i donjeg šetališta pored Vile Manojlović

“Ukazujemo i naglašavamo da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma za predmetnu lokaciju prethodno maja 2013. godine donijelo posebnu Razradu lokacije 8.3. u okviru Plana objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za period 2013-2015. koja je u istovjetnom obliku sadržana u Izmjenama i dopunama Plana u oktobra 2014. Dakle, Ministarstvo održivog razvoja i turizma je nadležno za planiranje ovog privremenog objekta i sadržaja”, objašnjeno je tada „Vijestima“ u “Morskom dobru”, na pitanje ko je dozvolio da se betonira zelena površina, jer privremeni objekti ne mogu biti izgrađeni od čvrstog materijala.

Britanska kompanija Torč Platforms UK Ltd oglasila se iste godine, kada su zakupci pojedinih plaža optužili da mlađi Gvozdenović stoji iza firme i da oni ne mogu zakupiti kupalište, već je ono rezervisano za ministrovog sina. Britanska kompanija je tada saopštila da je jedini vlasnik privremenog objekta Torč bič kluba.

“Zbog potpunog i istinitog informisanja crnogorske javnosti ovim putem se obraćamo kao vlasnici kompanije Torč Platforms Montenegro, koja je jedini i isključivi vlasnik privremenog objekta Torč bič klab, postavljenog na dijelu Slovenske plaže u Budvi, u skladu sa svim neophodnim dozvolama, važećim urbanističko-tehničkim uslovima predviđenim Planom objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra Budva, a o čemu smo više puta obavještavali zainteresovano javno mnjenje”, naveo je tada u reagovanju koje je u ime britanske kompanije potpisao Dejvid Džons Pauel.

Torč Platforms Montenegro doo je, kako se dodaje, zavisno društvo Torč Platformsa UK Ltd, kompanije sa sjedištem u Londonu i stoodstotnim britanskim kapitalom. Saopštili su da su investirali u projekat Torč bič klub 1.281.692 eura.

Bonus video: