Tužilac čeka rezultat obdukcije djevojčice

Peticiju je sinoć potpisalo 846 građana, prema Vladinim propisima potrebno je 6000 potpisa da bi se uzela u razmatranje
95 pregleda 32 komentar(a)
Protest, paljenje svijeća, Foto: Filip Roganović
Protest, paljenje svijeća, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.01.2018. 07:34h

Viši državni tužilac u Podgorici naložio je da se izvrši odbukcija tijela dvogodišnje djevojčice J.B., ali rezultate do juče poslijepodne nije dobio, saopšteno je “Vijestima” iz Višeg državnog tužilaštva.

“Odmah po obavještenju o smrti malodobne J.B., donijeta je naredba da se izvrši obdukcija. Do danas obdukcioni zapisnik nije dostavljen ovom tužilaštvu”, piše u odgovoru.

Banka hrane i LGBT Forum Progres zbog smrti djevojčice pokrenuli su inicijativu za smjenu ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, poručivši da je administracija jednog neefikasnog i nezainteresovanog ministarstva odgovorna za tragičnu smrt djeteta.

Peticiju je juče do 18 časova potpisalo 846 građana. Ona je dostupna na sajtu peticija.24.com, a prema vladinim propisima potrebno je 6000 potpisa da bi se uzela u razmatranje.

Predsjednica Banke hrane Marina Medojević kazala je ranije “Vijestima” da je dvogodišnja djevojčica, koja je preminula u srijedu, jela kada ima hrane, koju su dobijali iz Narodne kuhinje, a njena majka skupljala je novac za insulin koje je dijete moralo primati jer je rođeno sa dijabetesom.

U četvrtak uveče je zbog tragičnog događaja održan protest koji su organizovale te dvije NVO, i zapaljene svijeće u blizini zgrade Vlade.

Centar za socijalni rad tvrdi da majka djevojčice M. B., nije mogla da dobije materijalno obezbjeđenje porodice jer je u toku razvodni postupak sa suprugom.

Oni su saopštili juče da nakon ukidanja naknade za majke sa troje djece, M.B. nije podnosila zahtjev za ostvarivanje prava na materijalno obezbjeđenje kod Centra, već je uložila žalbu na ukidanje prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece.

Oni tvrde da je majka krajem septembra 2017. dobila jednokratnu novčanu pomoć, ali da joj sredstva nijesu isplaćena jer ih još nije podigla.

Iz Banke hrane su objavili da su iz razgovora sa drugim samohranim majkama saznali da jednokratna pomoć dolazi poštom i na kućnu adresu i da je često u vrijednosti 20-ak eura.

#DnoDna, "Jelena je izgubila život, a mi svijest"

“Samo ste gledali nikada nijeste slušali!!!”, “Pored vas svako bi crkao od gladi”, “Ako ne brinemo jedni o drugima, ko će!” neki su od natpisa kojima su mladi ljudi iz svih krajeva Crne Gore protestovali na društvenim mrežama povodom smrti dvogodišnje djevojčice. Nevladina organizacija "Naša akcija" podijelila je na društvenim mrežama fotografije mladih koji drže te transparente, a njihova zajednička poruka glasi: “Jelena je izgubila život, a mi svijest!”

Mnogi od njih objavili su i tagovali stihove nove pjesme vojvođanskog kantautora Đorđa Balaševića “Dno dna”, koja govori o krizi u društvu i bahatosti vlasti.

Bonus video: