Ulcinjski ugostitelji NKT-u: Žigosali ste nas zbog statističke greške i doveli na rub egzistencije

Ugostitelji ističu da im je cilj da se na bilo koji način dozvoli funksionisanje ugostiteljskih objekata u gradu, uz poštovanje svih neophodneih mjera protiv širenja zaraze Covid-19. Podsjećaju i da je broj zaraženih znatno opao ove nedjelje ali ne zbog faktičkog epidemiloškog stanja nego zbog grube statističke greške

11127 pregleda 319 reakcija 8 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Vijesti
Ulcinj, Foto: Vijesti

Ulcinjski ugostitelji pozvali su Nacionalno koordinaciono tijelo da hitno donese odluku o otvaranju lokala u tom gradu jer, kako navode, prijeti realna opasnost da većina od hiljadu zaposlenih radnika ostane bez posla i dođe na rub egzistencije. U suprotnom, oni su odlučni da od sjutra protestvuju sve dok NKT ne poništi „nepravednu odluklu o zatvaranju lokala zasnovanu na netačnim statističkim podacima“.

„Smatramo da je najpametnije da donesete odluku kojom dozvoljavate rad ugostiteljskih objekata u Opštini Ulcinj. U protivnom, mi ćemo protestovati dok ne odlučite suprotno. U tome nijesmo sami, u protestu će nam se pridružiti i ugostitelji Bara, Podgorice, Budve, Kotora, Tivta, Nikšića i Cetinja a svi zajedno činimo vaše poslodavce. Stoga vas obaviještavamo da ćemo protestvovati u ponedeljak ispred zgrade Opštine Ulcinj, sa početkom u 10,00h, baš kada kada pojedini u našoj Opštini završavaju svoj radni dan“, piše u saopštenju ugostitelja. Najavili su dolazak sa svojim zaposlenim radnicima i njihovim porodicama.

Ugostitelji ističu da im je cilj da se na bilo koji način dozvoli funksionisanje ugostiteljskih objekata u gradu, uz poštovanje svih neophodneih mjera protiv širenja zaraze Covid-19. Podsjećaju i da je broj zaraženih znatno opao ove nedjelje ali ne zbog faktičkog epidemiloškog stanja nego zbog grube statističke greške.

„Ulcinj je jedini primorski grad koji je novim mjerama ostao zatvoren za najbitniju granu privrede i to je prema našem mišljenju, usko povezano sa neažurnošću nadležnih koji su jako neozbiljno pristupili ažuriranju brojeva novih i već izliječenih sugrađana. Oni su nezvanično nama priznali da su “bili bolesni” i nijesu uspjeli da se adekvatno bave pitanjem novih i izliječenih slučajeva. Da funksionisanje najbitnije grane ekonomije našeg grada, zavisi od ažurnosti samo jedne jedine osobe, nama je neprihvatljivo“, zaključuje se u saopštenju.

Podsjeća se da privreda Ulcinja nije prepoznata po velikoj proizvodnji i izvozu svojih proizvoda, niti ima sjedište neke velike kompanije koja svojim zaposlenima garantuje mjesečni prihod od kojih se može preživjeti u ovim teškim vremenima.

„Zapravo, tok novca u Ulcinju se održava funkcionisanjem malih i srednjih preduzeća i preduzetnika koji svojim djelovanjem obezbijedjuju sredstva za svoje i porodice svojih zaposlenih. Trenutno je taj tok uveliko zaustavljen i kao takav čini štetu gradskoj privredi koja je već na koljenima zbog prvih mjera i turističke sezone koja je vrlo kasno počela usljed pogrešne politike, i nije imala nikakve prihode“, tvrde ugostitelji, koji zapošljavaju preko hiljadu radnika, što je kako kažu, više od svih državnih institucija, Opštine, škola i svih onih koji se plaćaju njihovim sredstvima od poreza i doprinosa. Ta radna mjesta su, tvrde, u ovom trenutku na izmaku izdržljivosti.

„Mi nemamo više mogućnosti da izdržavamo radnike sa veoma niskom pomoći koju primamo od Vlade a koja je znatno niža od sredstava koja primaju zaposleni u EU. Naprosto smo svi uložili sve što smo imali kako bi održali radna mjesta i naše zaposlene, koji su već postali kao naša porodica i spriječili ih da dođu na rub egzistencije. To je sada više nemoguće! Ovim mjerama radite na gašenju radnih mjesta, doprinosite rastu nezaposenosti, depresiji, kućnom nasilju, štetite kolektivnom mentalnom zdravlju jer među nama ima roditelja, studenata, ljudi koji se ne mogu profilisati za neke druge poslove i onih koji jedva čekaju uslove za penziju“, poručili su ugostitelji. Najavili su da će javno prozvati i prikazati sve one koji pokušavaju da ih zastraše prijetnjom kaznama.

„Isto tako napominjemo, da iako smo žigosani, nismo ni za pedalj više ugrozili Covid politiku Vlade od kockarnica, prodavnica na benzinskim pumpama, pekarama i trgovinskim lancima u kojima možemo naći svu našu ponudu, i koji nesmetano rade“, piše na kraju saopštenja.

Bonus video: