iako mnoga domaćinstva još intezivno ne lože

Visoke koncentracije sumpor-dioksida u Pljevljima

Najveće koncentracije sumpor dioksida izmjerene su 24. oktobra u 17 časova kada je koncentracija ovog gasa iznosila 632,7 mikrograma po metru kubnom

8795 pregleda 175 reakcija 6 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 25.10.2020. 18:41h

U Pljevljima su prethodna dana registrovane visoke koncentracije sumpor dioksida (SO2) u vazduhu, uprkos činjenici da mnoga domaćinstva još nisu počela intenzivno da lože zbog visokih spoljnih temperatura za ovo doba godine.

Osim Termoelektrane, individualna ložišta, mnogi označavaju kao jedan od najvećih zagađivača životne sredine u Pljevljima.

Najveće koncentracije sumpor dioksida izmjerene su 24. oktobra u 16 časova kada je koncentracija ovog gasa iznosila 737,9 mikrograma po metru kubnom, s sat kasnije 632,7.

Visoke koncentracije sumpor dioskida registrovane su sat kasnije 568,1 mikrogram po metru kubnom.

Dozvoljena dnevna koncentracija sumpor-dioksida u Crnoj Gori je 125 mikrograma po metru kubnom, a satna 350.

Danas u 15 sati izmjerene su koncentracije sumpor dioksida u vazduhu od 231,4 mikrograma po metru kubnom.

Da se radi o velikim koncentracijama pokazuje i podatak da je danas u isto vrijeme u Nikšiću koncentracija sumpor-dioksida iznosila dva miligrama po metru kubnom odnosno 115 puta bila je manja nego u najsjevernijem crnogorskom gradu.

Visoke koncentracije sumpor dioksida izmjerene su u Pljevljima i 21. i 22. oktobra.

Sumpor-dioksid je jedan od najčešćih zagađivača vazduha koji djeluje nadražujuće na oči, sluznice i disajne puteve.

Veća vlažnost vazduha povećavaju opasnost stvaranja sumporne kiseline. Sumpor-dioksid uzrokuje i kisele kiše.

Koncentracija sumpor-dioksida izmjerena juče u 15 sati na lokaciji Gradina u pljevaljskom selu Kruševo u isto vrijeme izmjerene koncentracije od 90 mikrograma po metru kubnom, što može da ukazuje na veliki uticaj Termoelektrane Pljevlja, koja je vazdušnom linijom udaljena svega nekoliko kilometara.

Preporuke Instuta za javno zdravlje je da u slučaju veoma visokog zagađenja vazduha, osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i djeca treba da izbegavaju bilo kakvu aktivnost na otvorenom. Ostalo stanovništvo bi trebalo da izbjegava produženu i napornu fizičku aktivnost.